Ситуація на ринку свіжих молокопродуктів дедалі покращується

Випуск свіжих молокопродуктів стабільно зростає. Правда, від довоєнного рівня показники поки далекі. І хоча проблем значно менше, ніж місяць тому, але їх ще надто багато. – ІНФАГРО

Серед найбільших проблем оператори називають велику заборгованість мереж і слабке відновлення логістики. Посилаючись на брак оборотних коштів, мережі часто навіть заморожують старі заборгованості. Розподільчі центри на півночі ще не відновили роботу, на півдні і сході працюють з обмеженнями. Дистриб’ютори в цих регіонах і в столиці ще погано працюють. Є проблеми з транспортом і особливо з пальним.

За деякими оцінками випуск свіжих молокопродуктів в минулому місяці був відсотків на 40% меншим в порівнянні з березнем минулого року. Вже в квітні відставання від минулорічних виробничих показників по свіжих молокопродуктах буде приблизно лише на чверть, що дуже непогано з врахуванням міграційних процесів.

Слід зазначити, що рейтинги провідних гравців помітно відрізняються від довоєнних. Транснаціональні компанії, хоч і відновлюють роботу, ще не вийшли на нормальні обсяги. Випали з ринку кілька заводів в Харківській області, ще не відновилися повністю підприємства півночі. Але інші потужні національні виробники в центрі і на заході країни працюють на показниках вищих, ніж до війни.

Ціни на молочні продукти зростають, але з урахуванням зростаючої пропозиції не виключено, що у травні повернеться механізм масових акційних знижок, що посилить конкуренцію виробників на полицях.

ІНФАГРО

Останні новини: