Як європейські, так і українські компанії заявляють про зупинення виробництва через надмірно високу ціну на газ

Максим Фастєєв, партнер проектів ІНФАГРО, у своєму fb проаналізував вплив зростання ціни на газ на молочну галузь.

Він пише, що на початку цього тижня ціни на газ у Європі знову підскочили до рекордних рівнів. Причиною став збіг кількох факторів: холодна погода, зниження вироблення альтернативної електроенергії в ЄС, зменшення обсягів прокачування трубопроводом Ямал-Європа, геополітичні ризики, пов’язані з діями уряду РФ.

«У молочній галузі вартість газу безпосередньо впливає на собівартість виробництва, особливо сухого молока (СЗМ, СНМ) та сироватки. Тому багато операторів зараз замислилися про доцільність сушіння найближчим часом, хоча у святковий період зазвичай практикується запуск сушильних установок, оскільки на ринку через зниження попиту з’являється «зайва» сировина. Наразі заяви про зупинки чути як від європейських, так і українських компаній».

При цьому, вважає аналітик, не все так однозначно. «Загалом на світовому ринку у другому півріччі спостерігається дисбаланс попиту та пропозиції, ціни біржових товарів впевнено зростають через зниження виробництва молока та активного попиту імпортерів. Виробники товарів, під тиском збільшення собівартості виробництва (сировина, енергоносії, упаковка), не соромляться збільшувати ціни на свої товари.

Очевидно, що закриття низки заводів створить додатковий дефіцит сухого молока, ціни на яке зростуть (так, зростання цін у ЄС стимулює попит та подорожчання товарів у всьому світі). Подібний ланцюжок трохи раніше спостерігався на ринку добрив. Тобто якщо одні зупинять виробництво, інші скористаються цією ситуацією.

Тим часом, ціна газу в ЄС за останні два дні відкотилася назад. За даними Tradingeconomics, ціни на природний газ в ЄС знизилися більш ніж на 13% з моменту досягнення рекордного рівня у вівторок. Коригування пов’язане зі зниженням загального попиту та перенаправленням великих партій американського ЗПГ з Азії до ЄС. У грудні ЄС став основним напрямком для експорту ЗПГ із США.

ІНФАГРО, Maks Fasteyev fb

Останні новини: