Євросоюз скоротив експорт більшості молочних продуктів

За 9 місяців 2021 р. експорт країн Євросоюзу скоротився порівняно з аналогічним періодом минулого року за більшістю категорій молочних продуктів, за винятком обробленого молока та сухої сироватки: -13% СОМ, -24% СЦМ, -17% масло, -1% сир, +5% оброблене молоко, +3% сироватка.

Причиною стало як підвищення попиту всередині Євросоюзу (СЗМ, масло), так і світові проблеми в експортній логістиці (зростання вартості фрахту, затримки в обробці вантажів портами). Про це йдеться в огляді “Світовий ринок: Молочна продукція”, підготовленому”Агроекспорт”, пише The DairyNews.

За 9 місяців року надої молока у країнах Євросоюзу не приросли до рівня минулого року та склали 110 ММТ, при цьому збільшилося виробництво всіх біржових молочних продуктів, за винятком молока обробленого: +14% СОМ, +24% СЦМ, +2% масло, +5% сир, -1% оброблене молоко.

Зниження випуску молока обробленого (за його стійкого внутрішнього споживання) змусило країни Євросоюзу додатково імпортувати його ззовні (+39 ТМТ). Експортний попит виріс для поставок до Китаю, Південної Кореї, ПАР та Мавританії (+40 ТМТ – загальне зростання експорту).

Значна частка експорту на домашньому ринку Алжиру була втрачена за 9 місяців 2021 р. західноєвропейськими виробниками сухого молока: -62% по СНМ і -26% по СЗМ. Їхнє місце зайняли конкуренти з Південної Америки.

USDA вказує на відсутність конкурентоспроможності європейського СЦМ на ринку Китаю і дає прогноз щодо подальшого зниження вироблення сухого молока, особливо СНМ, його поставок до Китаю, а також Великобританії.

Більшість додаткових обсягів молока від очікуваного сезонного збільшення надоїв надійде у виробництво сиру, попит який стійкий на внутрішньому і зовнішніх ринках.

Західноєвропейськими експортерами сиру було значною мірою втрачено ринок Великобританії, що вийшла з Євросоюзу (-23% за підсумками 9 місяців 2021 р.), нерівнозначною заміною стало розширення експорту до США (+19%).

Експорт європейської сухої сироватки розширився на ринках країн Східної Азії: Китаю, Індонезії, Малайзії та Таїланду.

Втрати в експорті масла до Великобританії (-11 ТМТ) були частково заповнені збільшенням постачання до Китаю.

dairynews.ru

Останні новини: