РФ перегляне номенклатуру экспорту білоруської молочної продукції

Міністр сільського господарства РФ заявив, що Росія перегляне номенклатуру експорту білоруської молочної продукції.

– Поки молочна промисловість не досягне необхідного рівня продовольчої безпеки, звичайно, Мінсільгосп не перестане підписувати прогнозні баланси поставок з Білоруссю, – зазначив чиновник.

За його словами, в умовах конкурентного ринку немає можливості перекрити білоруській молочній продукції доступ на російський ринок. Однак рішення про перегляд номенклатури поставок вже прийнято.

Це багато в чому пов’язано з тим, що Білорусь постачає в Росію все більше готової молочної продукції, а не сировини. Так, за даними Національного союзу виробників молока, в 2020 році з Білорусі в РФ було поставлено 265 тисяч тонн сирів (+ 14%), 78 тисяч тонн вершкового масла (+ 7%), 386 тисяч тонн молока, вершків і кисломолочної продукції (+ 16%).

Саме з Білорусі надходить велика частина продукції, яку російські підприємства не виробляють в достатній кількості. Йдеться про молоко, вершки і кисломолочні продукти (понад 87%), сир і сир кисломолочний (більше 84%), вершкове масло (60%).

Російським же підприємствам була вигідніша ситуація, коли Білорусь постачала сухе молоко. Однак поставки цього продукту на даний момент зменшилися. У республіці навчилися виробляти дешеву сировину з різницею в закупівельних цінах до 30%, завдяки чому білоруські підприємства можуть знижувати ціну в два рази. Для російських підприємств це не є можливим, тому вони і просять аграрне відомство захистити їх від конкуренції з боку молочних заводів з Білорусі.

produkt.by

Останні новини: