Українські сировари намагаються утримувати свої ринкові позиції, але навіть найбільшим операторам робити це стає все складніше. – ІНФАГРО
Можна припустити, що нинішню кризу переживуть далеко не всі виробники цього чудового продукту. З ринку піде черговий десяток дрібних і навіть середніх операторів. Ринок чекає черговий масовий перерозподіл. І як мінімум третину цього ринку однозначно заберуть постачальники європейського сиру.
Зараз же, щоб встояти в конкуренції, сироварам доводиться працювати на межі збитковості. Погіршує їх положення постійне зростання вартості сировини і жорстка політика торгових мереж, які не бажають змінювати умови і збільшувати ціни. Хоча і самі виробники розуміють, що зараз підняття цін багато користі не принесе.
Експорт сичужного сиру в минулому місяці в порівнянні з попереднім зріс майже в два рази, до 600 т. Збільшилися також зовнішні поставки сирних продуктів: на 41%, до 2,9 тис. т.
Але навіть весь експорт сиру разом з сирним продуктом, на жаль, менше імпорту європейських сирів. У жовтні в країну завезли 3,26 тис. т сичужних сирів, що на 63% більше імпорту в аналогічний місяць минулого року, не кажучи вже про показники попередніх років.
Імпорт сиру буде і далі зростати, але темпи цього зростання сповільняться в тому числі і через девальвацію гривні. Та й в цілому до смаку європейських сирів багато українців ще не звикли, для поточного рівня попиту ринок ними вже перенасичений. Найбільшим постачальником сиру залишається Польща. Істотну частку в імпорті займають також сири, що поставляються з Німеччини, Нідерландів, Франції та Італії.
ІНФАГРО