Ціни на молоко в Україні продовжують зростати

У жовтні попит переробників молока на сировину залишався стабільним.  При цьому виробники наполягали на необхідності перегляду цін, аргументуючи це постійним подорожчанням кормової бази.  ІНФАГРО

Дійсно, зернові та олійні ростуть в ціні щотижня і ця динаміка найчастіше крутіша, ніж тренд по сирому молоку.  Але, якщо подивитися на ситуацію під іншим кутом, то рослинники, які часто є і власниками тваринницького бізнесу, зараз отримують хороший прибуток.

Інша справа, що дефіцит пропозиції, викликаний посухою і привабливими експортними цінами, не дозволяє заготовити запаси якісних кормів, що однозначно відіб’ється на надоях у першій половині 2021 року.

Поки ж пропозиція молока скорочується виключно за рахунок падіння його виробництва в господарствах населення.  За дев’ять місяців виробництво в цій категорії скоротилася на 5,5% (-300 тис. тонн) до аналогічного періоду минулого року.

Дані виробництва і надходження молока на переробку від сільськогосподарських підприємств, незважаючи на зниження поголів’я, залишаються на рівні минулого року.  Основна причина утримання обсягів виробництва в категорії – зростання продуктивності, яка за дев’ять місяців збільшилася на 8,1% до минулого року.

Всього за 3 квартали 2020 року в Україні офіційно вироблено 7,3 млн. тонн сирого молока, що на 4% менше, ніж за аналогічний період 2019 року.  За цей час на переробку, згідно з даними Держстату, надійшло 2,5 млн. тонн молока (в базі 3,4% жиру), що на 5,5% нижче аналогічного періоду минулого року.  Ще 0,2 млн. тонн, за офіційними даними, поставлено на переробку на давальницькій основі.

Згідно з розрахунками Інфагро, загальна пропозиція сирого молока на переробку в Україні за три квартали 2020 року склала 2,7 млн. тонн (у базі 3,4% жиру і 3,0% білка), що на 2,3% нижче аналогічного періоду 2019  року.

ІНФАГРО

Останні новини: