Хмари над молочним ринком

Глобальний надлишок виробництва молока та великі запаси сухого молока призвели до того, що з початку року ціни на молоко в більшості експортних регіонів знизилися на 15%.

З наближенням сезону пікового виробництва молока в Північній півкулі ринки не зможуть відновити баланс раніше другої половини 2018 року. Про це Рабобанк заявив у своєму свіжому звіті.

Очікується, що низька маржа виробників молока призведе до сповільнення темпів зростання світового виробництва молока впродовж року, однак, за прогнозами аналітиків, зростання постачання молока буде продовжуватися, що призведе до перевищення попиту на імпорт протягом у другій чверті року.

В США ринкова ситуація призвела до зниження ціни на 2,49 доларів США/100 кг за молоко класу III, що використовується для виробництва сиру в першому кварталі 2018 року, і, як очікується, ціна знизиться ще на 15 центів у другій чверті року.

За даними по США, великі запаси, сповільнені продажі рідкого молока та зростання виробництва молока – на 1,8 відсотка р/р у січні та лютому – призвели до зниження оптових цін на молочні товари. В кінці лютого запаси масла в США збільшились на 2,6% у порівнянні з минулим роком, запаси сирів на 7%, а запаси СЗМ зросли на 50%. Запаси СЗМ накопичилися частково через слабший експорт до Мексики, оскільки покупці прагнули диверсифікувати постачання, імпортуючи більше СЗМ з ЄС та Канади “, – говорять аналітики.

Внутрішній попит в США залишається фрагментарним, причому роздрібні продажі натурального сиру та масла зросли на 3 та 6 відсотків відповідно у січні та лютому порівняно з роком раніше. Але обсяги продажів впали на 2,7% для плавлених сирів, на 4% для йогурту та на 1% для рідкого молока та морозива, відзначають аналітики.

Продажі молочної продукції до закладів громадського харчування допомогли: продажі ресторанам швидкого обслуговування зросли на 5,5%, а ресторанам загалом – на 2,7%.

Внутрішній попит у США має пожвавішати з огляду на очікуване економічне зростання в країні на 2,7% у 2018 році, у порівнянні з темпами зростання в 2017 році 2,3%. Глобальне поліпшення попиту та сприятливе ціноутворення допомогли США збільшити експорт молочної продукції на 4% у порівнянні з останнім кварталом 2017 року, і експорт продовжує демонструвати зростання.

“Дивлячись уперед, у 2018 році експорт США буде залишатися конкурентоспроможним, ціни, як правило, будуть нижче міжнародного рівня з постійно слабким доларом”, – новопять аналітики.

Очікується, що ціни на молоко залишаться слабкими, а витрати на корми збільшаться. Це призведе до скорочення виробництва. Забій молочних корів за січень-лютий був на 5% більшим, ніж роком раніше, а дані останніх тижнів свідчать, що цей темп підтримується і зараз.

“Зниження цін на молоко та скорочення фермерської маржі є ключовими факторами, що сприяють збільшенню забою тварин”, – говорять аналітики.

Рабобанк прогнозує, що зростання виробництва молока в США 2018 році складе 1,4%, що буде дещо нижчим за тенденцію раніше прогнозовану на цей рік.

ІНФАГРО за матеріалом capitalpress.com, Carol Ryan Dumas

Останні новини: