Свіжі молокопродукти: експорт скорочується, імпорт стабільно зростає

Напередодні Великодня споживання свіжої молочної продукції в багатьох регіонах країни знизилося, а продати надлишки на експорт, як це відбувається в інших категоріях молочної продукції, нереально. – ІНФАГРО

Незважаючи на пасивність продажів, виробники саіжих молочних продуктів не знижують ціни на свою продукцію, щоб потім у квітні знову не обговорювати з мережами збільшення цін. У крайньому випадкку переробники вдаються до акційних знижкок.

В середині березня свіжі молочні продукти в дешевій упаковці продаються великими операторами, в основному, за наступними цінами:

молоко 2,5%, плівка – 17,0-19,0 ​​грн/л
кефір 2,5%, плівка – 19,5-22,0 грн/л
сметана 15%, плівка – 42-48 грн/кг
сир кисломолочний 9% – 90-100 грн/кг

Ціни на свіжі молокопродукти трохи зміцняться вже в квітні, незважаючи на прогнозоване зниження цін на молоко сировину.

Експорт свіжих молокопродуктів залишається вигідним, але шукати зовнішні ринки збуту для такої продукції вкрай складно. Час від часу вдається тільки трохи збільшувати експортні продажі ультрапастертеризованого молока, але минулий місяць і по цій позиції виявився провальним: в порівнянні з січнем експорт молока впав відразу в два рази, до 700 тонн, а в цілому свіжих молокопродуктів було продано за кордон лише 1,2 тис. тонн. Кардинально збільшити експорт цих продуктів найближчим часом навряд чи вдасться.

А ось імпорт свіжих молочних продуктів зростає майже стабільно. У лютому в країну завезено 550 тонн кисломолочних продуктів.

ІНФАГРО

Останні новини: