Ірландські фермери очікують зниження ціни на молоко у 2018

AgriLand публікує прогноз виробництва молока на 2018 рік

2017 рік став рекордним для ірландських молочних фермерів, і відносно хороші ціни на молоко і зростання поголів’я допомогли підвищити рівень рентабельності, але прогноз на 2018 рік виглядає більш стриманим.

Поєднання декількох факторів буде впливати у перші шість місяців року на ціну сирого молока в Ірландії.

По-перше, існують суттєві інтервенційні запаси сухого знежиреног молока, які тиснуть на ринок. На сьогоднішній день Європейська Комісія оцінює їх засідає приблизно у 370 тис. т.

По-друге, є багато регіонів з надлишковим виробництвом молока: Європа, Нова Зеландія та США – всі вони сподіваються збільшити виробництво цього року.

По-третє, не можна недооцінювати вплив “масляної бульбашки”, яка лопнула.

Реакція ринків на ці три фактори буде визначати прибутки, отримувані ірландськими фермерами протягом найближчих місяців.

Виступаючи на конференції “Позитивне фермерство” , один з провідних молочних фермерів країни, Джим Вульфе наголосив на тому, що цього року фермери повинні бути готовими до ціни на молоко нижче середньої.

Існує реальна ймовірність того, що ціни на молоко знизяться до 30 центів за літр протягом 2018-го календарного року.

Глобальне виробництво молока

Керівник Dairygold заявляє: “Якщо ми проаналізуємо, що визначає ціну, то мова йтиме про надлишкові регіони і про те, що відбувається в тих конкретних регіонах.

Коли ми дивимося на США, Південну Америку, Європу та Океанію, ми бачимо великих виробників з меншим відсотком населення світу. Вульфе додав, що те, що відбувається в цих регіонах – в меншій мірі в Південній Америці – є хорошим показником того, якими будуть доходи ірландських фермерів.

Він зазначив, що попит на молочні продукти, як очікується, збільшиться на 2%, тоді як у 2018 році глобальне виробництво молока буде збільшене на 1,8%.

Прогнозоване постачання молока в 2018 році:

США: + 1,7%
Нова Зеландія: + 1,4%
Європа: + 0,3%

Продовжуючи тему постачання молока, Вульфе сказав: “Те, що відбувалося в галузі в останній чверті 2017 року, дійсно вплине на те, з чого ми починаємо в цьому році. У Європі ми спостерігаємо зростання на 4,5% (за оцінками) вище попереднього року у період жовтень – грудень.
“Сильні ціни по всій Європі справді вплинули на виробництво. Якщо ми подивимося на чотирьох великих європейських виробників молока – Німеччину, Францію, Голландію та Великобританію – то вони виробили близько 55% європейського молока “.

Перспектива

Щодо інтервенційних запасів, то термін зберігання 80% СЗМ (приблизно 290 000 т) перевищує 18 місяців, і їх потрібно буде продавати як корм для тварин, а не для споживання людьми.

Говорячи про ціни на масло, пан Вульфе сказав, що “масляна бульбашка” лопнула, і ціни врали з 7000 євро за тонну до 4000 євро за тонну.

Що ж стосується прогнозу ціни на молоко на цей рік, то він сказав, що фермерам треба буде боротися за середню річну ціну 30 центів за літр. Незважаючи на це, він підкреслив, що перспективи розвитку ірландської молочної промисловості є позитивними, і ірландські фермери зможуть задовольняти попит на молочні продукти.

ІНФАГРО за матеріалом AgriLand

 

 

 

Останні новини: