РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Хороші новини для галузі. Експортний бізнес ЄС націлений на суттєве зростання

За даними недавнього оглядового звіту ОЕСD/FAO з сільського господарства, частка біржових товарів в експорті молочних продуктів ЄС зросте з 24% у 2016 році до 28% у 2026. Загальний обсяг експорту молочних продуктів ЄС у цей період, як очікується, збільшиться на 37%. Експорт сиру збільшиться на 26%,  до майже мільйона тонн, а експорт СЗМ зросте на 60%, до 910 тис. тонн, що зробить Європу основним постачальником цих двох категорій молочних продуктів на світовий ринок.

Це виглядається гарною новиною для галузі. Власники, менеджери та фермери можуть бути впевнені, що їхні інвестиції в переробні потужності за останні кілька років були виправданими, та й загалом рішення про інвестиції було правильним. Звичайно, минулих інвестицій може бути недостатньо, щоб мати змогу використати збільшені обсяги виробництво молока для виробництва СЗМ або сиру в достатній кількості, щоб зростання їх виробництва відповідало прогнозу оглядового звіту на період між 2016 і 2026 роками. ОЕСD/FАО вважає, що, швидше за все, “молочний басейн” ЄС зросте на 8%, до майже 176 млн. тонн, що на 13 млн. тонн більше, ніж сьогодні мають у своєму розпорядженні переробники.

Проте, існують певні політичні тенденції щодо зменшення експортних можливостей, особливо щодо молочної та сироварної промисловості ЄС. Навіть консервативні політики, а не лише “зелені” та соціалісти, говорять, що експорт молочної продукції протирічить ініціативам країн, що розвиваються, у їх намаганні створювати власне виробництва молока, заповнюючи місцеві ринки дешевими/субсидованими продуктами. Напередодні федеральних виборів у Німеччині канцлер Меркель підкреслила, що в майбутньому потрібно буде уважно поглянути на те, де в кінцевому підсумку осідають німецькі молочні продукти, оскільки це, можливо, перешкоджає місцевому розвитку.

Отже, міф про те, що сільськогосподарська продукція в районах, де умови для сільського господарства та виробництва молока залежать від випадкових факторів, вже непокоїть осіб, які приймають рішення стосовно світового ринку сільськогосподарської продукції на найвищому рівні. Досить сумно, між іншим, що деякі політичні діячі говорять просто неправильні речі. Візьмемо, наприклад, Індію: ОЕСD/FAO оцінює зростання виробництва молока в цій країні у 50%,біля  228 млн. тонн до 2026 року. З іншого боку, виробництво молока в Африці через особливості клімату ніколи не зможе забезпечити постійно зростаючий попит. Якщо продукція ЄС одного дня не зможе вийти на цей ринок, це означатиме нестачу харчових продуктів, особливо для малюків та старших дітей.

Враховуючи зростання населення в усьому світі, професії молочного фермера або працівника молочної промисловості є одними з найбільш стабільних, незважаючи на всі політичні тенденції.

Останні новини: