Приватне зберігання як альтернатива інтервенціям

powder-trade-01Портал milknews.ru розмістив статтю про приватне зберігання молочної продукції. Просто й  доступно описано, як регулюються сезонні коливання цін на молочному ринку.

Молочні інтервенції – не єдиний метод регулювати сезонні коливання цін і прибирати надлишки з ринку. В ЄС знайшли спосіб знімати зайві обсяги продукції з ринку, залишаючи при цьому продукцію у власності виробників. Це називається оплатою приватного зберігання. Така схема використовується з 2014 року.

Що це таке

Private storage (приватне зберігання) – це зберігання молочних продуктів у самого виробника для регулювання ринку. В ЄС виробникам доплачують за зберігання масла, сиру і сухого знежиреного молока. На відміну від інтервенцій, продукція знаходиться під контролем приватного бізнесу, а не держави.

За таке зберігання в ЄС платять виробникам за кожен день перебування продукції на складах плюс фіксовану суму за кожну тонну. Мінімальний період зберігання при цьому – 90 днів, а максимальний – 210 днів. Оплата зберігання називається в документах ЄС PSA – Private Storage Aid.

Як і звичайні інтервенції, при яких володіння товаром переходить до держави, цей спосіб регулювання підходить тільки для товарів з сезонними коливаннями цін – сирів, масла і сухого знежиреного молока (СЗМ, в документації ЄС – SMP або skim milk powder). При цьому сири повинні мати особливий статус, щоб виробник міг мати можливість отримати матеріальну допомогу за зберігання – ці сири повинні бути в списку Захисту географічних позначень і гарантії традиційних особливостей в Європейському Союзі (cheeses with a Geographical Indication).

Крім молока, така ж схема в ЄС використовується для свинини. Вона може бути використана для білого цукру, оливкової олії, овечого та козячого сиру, яловичини, баранини і козлятини.

Коли і чому з’явився Private storage

Інститут приватного зберігання з’явився в ЄС влітку 2014 роки як спосіб вирівняти ринок після введення Росією продовольчого ембарго, яке торкнулося в тому числі європейських молочних продуктів. З тих пір ЄС мобілізував на різні способи скорочення виробництва більше 1 млрд євро.

Цей спосіб регулювання ринку не є постійним, і його продовжують кожні півроку, виходячи з моніторингу ситуації на ринку молока.

ЄС могла б просто збільшити обсяги закупівель по інтервенціях, але чиновники порахували, що це дасть неправильний сигнал бізнесу. ЄС треба було утримати ціни в короткостроковій перспективі, так як труднощі сприймалися як тимчасові. До того ж чиновники хотіли підштовхнути молочну галузь до скорочення виробництва, а збільшення обсягів закупівель по інтервенціях повернуло б галузь До 1990 років, коли вона була сильно зарегульована. Як пояснюється в документах Європейської комісії, це призвело б до підняття інтервенційних цін до рівня, близького до вартості виробництва.

Які обсяги продукції зберігаються за цією схемою

У минулому році за цією схемою обсяги зберігання сухого знежиреного молока досягали 90 тис т в окремі місяці. На кінець березня цього року запаси були 58 519 т. Для порівняння, на громадських складах зберігалося понад 350 тис т. Найбільше масла зберігали влітку минулого року – понад 100 тис т, але в березні цього року обсяги зберігання впали до 4250 т. На громадських складах масло не зберігалося. Запаси сиру за цією програмою в минулому році досягли піку теж влітку минулого року, коли вони були близько 25 тис т. За даними на кінець березня цього року залишилося 12348 т.

Найактивніше private storage використовують Нідерланди і Франція.

Скільки платять за таке зберігання

Оплата приватного зберігання складається з двох нерівних частин. За зберігання тонни сухого знежиреного молока платять 8,86 євро. За кожен день зберігання тонни продукції платять 0,16 євро. За ті ж обсяги зберігання масла платять 18,93 євро і 0,28 євро в день. За зберігання тонни сиру платять 15.57 євро, плюс 0,40 євро за кожен день зберігання.

У контракті треба відразу вказати, який термін ви згодні зберігати продукцію. У британському контракті є опція зберігання більше року. Також масло там розділяється на солоне і несолоне. У контракті всього дві сторінки: і фактично треба заповнити тільки обсяги, адреса, дати і дані компанії і поставити кілька галочок.

Як оплата приватного зберігання впливає на ринок

Судячи зі звітів аналітиків, оплата державою зберігання продукції на складах виробників працює як інтервенції. Навіть невеликий обсяг продукції, що залишився на складах, підвищує ціни. При цьому виробник продовжує володіти своїм товаром і може продати його пізніше за вигідними цінами.

По одному з варіантів розрахунків, якщо прибрати з ринку 2,9% виробленого молока, ціни виростуть на 6,8%, що принесе молочному бізнесу 655 млн євро прибутку.

milknews.ru

Останні новини: