Андрій Яровий: “Ми програли в боротьбі за ринок СЗМ і СНМ ще позавчора”

image

Лідер по імпорту молочної продукції – Республіка Білорусь – критично знизила мінімальні рекомендовані експортні ціни на молочну продукцію. Член Правління ЗАТ “Мелеузівський молочно-консервний комбінат” Андрій Яровий розповів Milknews, що думають російські виробники сухого молока про цю подію.

“Так різко рекомендовані експортні ціни Білорусь ще ніколи не знижувала: вартість знежиреного сухого молока тиждень тому становила 150 руб/кг, а з новими індикативами – 125 руб/кг, незбиране молоко коштувало 230 руб/кг, а стало – 200 руб/кг. Падіння на 25-30 рублів – вкрай серйозний крок. І я поясню, чому. Якщо СЗМ без ПДВ коштує 125 руб/кг, то середня вартість переробки російськими заводами повинна становити 38 рублів на кг без ПДВ. Якщо від 125 рублів відняти 38 рублів на переробку, то залишиться 87 рублів на вартість сировини. Норма витрати сировини при цьому залишається на рівні 11850 л обрату на тонну сухого знежиреного молока. Таким чином, ціна обрату повинна становити 7,34 рублі. Ціна обрату – це фактично вартість білка в молоці. Якщо ми грубо порахуємо білок і жир в молоці 50 на 50, то сире молоко без ПДВ у нас в Росії має коштувати 14,68 рублі. Собівартість виробництва в Росії, на жаль, набагато вище.

Навіть коли інвестори закладають будівництво нових ферм, то в бізнес-планах закріплюється середньорічна ціна молока в 26-28 рублів. Навіть якщо великі виробники і зможуть знайти того, хто буде брати це молоко цілий рік по 26-28 рублів, то ми все одно втратимо решту наших виробників. Вони просто виріжуть корів, і ми можемо потрапити в ситуацію 2012-2013 років, коли з ринку пішло 1 млн тонн промпереробки.

Ситуація така: у нас дуже дешевий імпорт, а курс долара з минулого літа з 68-70 руб за долар впав до 56 рублів. Зміцнення курсу призвело до того, що в Росії практично не стало захисного мита в 15%, тому що зміцнення курсу рубля склало ті ж 15%. Це означає, що ми фактично обнулили наше захисне мито. І що вийшло: в Росію почало активно ввозитися незбиране молоко з Аргентини / Уругваю і Нової Зеландії (Fonterra), яке коштує 3 долари при миті в 11,5% і 15% відповідно. Ціна новозеландського незбираного сухого молока зараз становить 193 рублі без ПДВ. Білоруси, щоб конкурувати з цією ціною на російському ринку, знизили сьогодні ціни на 20 рублів. Це зроблено для того, щоб з ціною в 200 рублів за незбиране молоко конкурувати з імпортом.

Знежирене молоко приходить в Росію з Ірану і Туреччини по 135 рублів за кг, і білоруси обвалюють ціну, для того щоб стати дешевше цього імпорту. Ми, як вітчизняні виробники, просто опиняємося поза цієї історією, і нічого не можемо зробити. Що можуть зробити переробники? Або обвалити ціни, і тоді наш сільгоспвиробник поріже корів, а взимку у нас молока не буде, як це зазвичай буває, або нам треба терміново проводити інтервенції і здійснювати заходи регулювання. Йде боротьба двох гігантів – Білорусі та Fonterra, а ми програли в цій боротьбі ще позавчора”.

milknews.ru

 

Останні новини: