Темпи зростання виробництва сирів і кисломолочного сиру в РФ продовжують знижуватися

image

У січні-серпні 2016 року виробництво сирів і кисломолочного сиру в РФ залишається вище рівня минулого року тільки на 0,2% (у 2015 році аналогічний приріст склав 14,3%) і становить 914,5 тис. т. Про це свідчать дані звіту, підготовленого Національною спілкою виробників молока спільно з аналітичним центром Milknews.

Сирів та продуктів сирних було вироблено на 2,2% більше (всього – 395,5 тис. т), ніж за той же період 2015 року (у 2015 році аналогічний приріст склав 24,7%). При цьому виробництво сирів виявилося вище торішніх показників тільки на 1,9% (вироблено 307,5 тис. т) при зростанні 25,1% за 8 місяців 2015 року. Збільшення обсягів виробництва більш дешевих сирних продуктів виявилося більш значним: +3, 1%, до 88,0 тис. т (у 2015 році приріст склав 23,6%). Виробництво сиру і сирних продуктів за перше півріччя 2016 року зросло на 0,6% в порівнянні з 2015 роком (за аналогічний період 2015 року – на 7,1%) і склало 400,3 тис. т, однак вже за підсумками серпня сукупні обсяги виробництва виявилися на 1,3% нижче, ніж у 2015 році (519,1 тис. т проти 525,7 тис. т).

Збільшення виробництва сирних продуктів пов’язано з активним розвитком цього сектора харчової промисловості в результаті підвищення попиту на порівняно недорогу сирну продукцію в умовах зниження купівельної спроможності і грошових доходів населення через девальвацію національної валюти в 2015 році, а також підвищення споживчих цін на сири в 2016 році. Нарощування обсягів виробництва у 2015 році сприяло зниженню імпортних поставок в результаті вжитих спеціальних економічних заходів щодо ряду країн, які раніше поставляли сири на територію Росії.

Зниження темпів зростання виробництва сирів і сиру обумовлюється низкою факторів. Це, перш за все, дефіцит сирого молока, придатного для виробництва сирів, цінова конкуренція з закордонними (в тому числі білоруськими) виробниками, невеликий платоспроможний споживчий попит на порівняно дорогі молочні продукти, в тому числі сири, в результаті чого оборотні активи промислових виробників сирів скорочуються, що в умовах досить тривалих термінів визрівання сирів виявляється неприйнятним і веде до значного зниження рентабельності виробництва.

milknews.ru

 

Останні новини: