ТОРСТЕН ХЕММЕ, керуючий директор IFCN: Які фактори найважливіші для розвитку молочного сектору? Яке зараз співвідношення пропозиції і попиту на світовому молочному ринку?

torsten_hemme_180За даними IFCN моніторингу з червня 2016 року світові ціни на молоко зросли на 35% до рівня приблизно 30 USD або 27 EUR/100 кг молока. Тепер, після 2-х років мінімальних виплат за молоко, виробництво нарешті знижується. Останні прогнози підтверджують, що в даний час світовий попит на молоко зростає швидше, ніж його пропозиція у 2016-2017 роках.

Логічним буде подальше підвищення цін, якщо не виникне якоїсь серйозної кризи попиту на молочні продукти.

14 конференція IFCN Supporters-2016 відбулася 14-16 вересня у місті Вагенінген, Нідерланди, де зібралося понад 110 аналітиків і фахівців молочної галузі з близько 80 провідних агропромислових компаній. Крім цін на молоко і прогнозів поставок, на конференції розглядалося питання: “Яким є майбутнє молочного тваринництва?”.

Не дивно, що бізнес-лідери компаній – як молокопереробних, так і тих, що постачають корми та обладнання виробникам молока, проявляють особливий інтерес до майбутнього розвитку молочного фермерства. IFCN визначає як ферми майбутнього такі господарства, які працюють зараз і будуть працювати через 10 років. У минулому успішні господарства подвоювали чисельність корів протягом 10 років і щорічно нарощували виробництво на 5-10%. З іншого боку, в найближчі 10 років у Західній Європі кількість ферм скоротиться більш ніж на 40%.

Обговорюючи проблеми молочної галузі і порівнюючи фактори впливу на її розвиток, аналітики приходять до висновку, що найбільш обмежуючими є економічні фактори, а соціальні, екологічні та інші фактори ризику мають менший вплив.

Крім того, представники молочної галузі поділяють думку про те, що спільне використання знань і даних є необхідною передумовою розвитку і руху вперед.  Тільки маючи надійні дані можна розробляти нові методи і рішення для молочних ферм, які будуть враховувати вимоги ринку і забезпечувати зростаючий попит на молочні продукти в майбутньому.

Останні новини: