Думка експерта

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: Щороку в Україні зникає 1 велике молокопереробне підприємство

Молокопереробна галузь та тваринництво в Україні втрачають темпи розвитку. Обсяги виробництва молока, а відтак і його переробки падають. Натомість частка імпорту з країн зростає, експорт – майже на нулі. Не відбулося і переорієнтації поставок молочної продукції в російського ринку на інші. В той час дія мораторію на перевірки бізнесу та нестача сировини призвела до зростання…

Подробнее >>

ВІКТОР СОЛТИС, заступник голови правління, директор Тернопільського молокозаводу, ТМ «Молокія»: Переробникам і виробникам молока потрібно збалансувати відносини

Продукція з незбираного молока – це не мерседес, вона належить до товарів першої необхідності, і споживач завжди шукатиме нижчу ціну. Тому ми маємо збалансувати наші відносини з виробниками молока. Треба розуміти: ми можемо мати високу ціну на молоко-сировину, але при цьому втрачати переробні підприємства. Якщо така ситуація збережеться і в 2020 році, то навесні 2021 році…

Подробнее >>

ЮККА ЛІКІТАЛО, генеральний секретар Eucolait: Вплив коронавірусу на молочну галузь виявився сильнішим, ніж очікувалося

Коронавірус продовжує справляти  значний вплив на всі галузі економіки, в тому числі і на молочний сектор. Milknews поговорив з генеральним секретарем Асоціації молочних торговців Eucolait Юккою Лікітало про те, як пандемія позначиться на глобальній ситуації в секторі виробництва молока і молочних продуктів. Ми говорили з вами півтора місяці тому. Чи змінилася ситуація в молочному секторі…

Подробнее >>

ОЛЕГ ДИМАР, д.т.н., професор: Вершина молочних технологій — отримання чистих компонентів

Історія молочного виробництва, починаючи з найдавніших часів – це історія паралельного розвитку технологій, наукового пошуку і практичного досвіду. На перших порах наука багато уваги приділяла тому, щоб пояснити результати, отримані емпіричним шляхом. Радянські вчені здійснили величезний стрибок, значно випередивши свою епоху у багатьох напрямках. Їх напрацювання реалізуються і до сьогодні, але вже на новому технологічному…

Подробнее >>

ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, провідний науковий співробітник ННЦ ІАЕ: Тенденції споживання молочних продуктів в Україні. Вплив пандемії

Уже напередодні пандемії було зрозуміло, що світова молочна промисловість знаходиться на порозі масштабних змін. Чи не найбільшим чинником стала урбанізація. Зростання доходів міського населення відразу позначилося на збільшенні вмісту тваринних жирів у раціоні, причому молочний жир був найбільш доступним, а тому першим замінював рослинний. Відбулося також збільшення споживання масла та твердих сирів та поступове зменшення…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: Ситуація з коронавірусом не впливає на галузь

Вадим Чагаровський, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України, розповів виданню Агрополіт про поточний стан молочної галузі. «Навесні традиційно зросла кількість молока, а підприємці почали знижувати ціни на сировину. Щодо цін у магазинах на полицях – за останній місяць подорожчання не відбулось і підстав для підвищення цін немає. Попри зниження цін на молоко, про заробітки на експорті…

Подробнее >>

РОБЕРТ ХМЕЛЕВСЬКИЙ, керівник компанії Lactex: Китайці поводять себе так, ніби у них не було віруса

Польська компанія Lactex є одним з найбільших і найстаріших (30 років на ринку) експортерів молочної продукції в Польщі. Щорічно Lactex експортує на європейські та азійські ринки понад 20 тис. т продукції, з яких 20-25% припадає на частку білоруських товарів. Глава Lactex Роберт Хмелевський розповів ПРОДУКТ.BY, як сьогодні виглядає ситуація з поставками молочної продукції в Китай.…

Подробнее >>

ТАРАС КАЧКА, торговий представник України, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства: 5 ключових стратегій уряду в умовах карантину

З інтерв’ю ZN.ua  – пояснення ряду уже вчинених кроків уряду та озвучення наступних запланованих. 1.Національна поліція, Прикордонна служба та Держмитслужба діють для недопущення експорту за кордон засобів особистого захисту, вироблених в Україні. Я отримую дуже багато інформації про те, що ефективність дій наших правоохоронних органів і Держпродспоживслужби є дуже високою. Заборона на експорт цих товарів…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик молочних ринків, Інфагро: Українські оператори молочного ринку вже пристосувались до карантинного режиму і готові забезпечувати продовольчу безпеку країни

Основними факторами впливу на всю світову діяльність зараз є коронавірус і економічна криза, яку спровокувала пандемія. Також негативний ефект посилився падінням цін на нафту. Щодо молочки загалом, в короткостроковій перспективі ми бачимо стрибок споживчого попиту майже у всьому світі. Він зв’язаний з панікою і карантинними режимами. Але по тих країнах, які запровадили карантин раніше, вже…

Подробнее >>

ОЛЕГ ДИМАР, доктор технічних наук, професор: Згадати все – чеддер, сухе молоко і молочний туризм

Світ входить в смугу турбулентності. У що все це в кінцевому підсумку виллється, зараз важко спрогнозувати, але світ, безумовно, стане іншим. У Білорусі мало шансів вибратися з цієї халепи без втрат, адже у нас немає таких ресурсів, як, наприклад, в Росії. Що робити? Нам залишається тільки гарувати  в прямому і переносному сенсі слова! Адже саме…

Подробнее >>