ІВАН ЧАЙКІВСЬКИЙ, секретар аграрного комітету ВР: Про необхідність закону про торгівлю та підтримку молочної галузі

У своєму коментарі Agropolit Іван Чайківський, секретар аграрного комітету, народний депутат «За майбутнє», назвав чотири конкретних економічних кроки для парламенту і уряду. З них два стосуються безпосередньо молочної галузі:

Перший – прийняти закон про торгівлю. «Щоби фермер розвивався і прийшов у супермаркет, на полиці,  йому зараз це зробити нереально. Слід спочатку заплатити за  захід в супермаркет, за полицю і так далі. Ще фермер повинен мати стільки обігових коштів, аби на 60 днів  кредитувати власника супермаркетів. Адже кінцевий споживач купує в магазин товари за гроші, а власник магазину ці кошти бере,  купує продукцію за кордоном, продає її, а потім через певний час повертає гроші за виручений фермерський товар. Він фактично користується, як кредитом, коштами виробника і це неправильно», – пояснює Чайківський.

Другий крок – створення доданої вартості. 

”Простий приклад – тваринництво. Якби уряд був дійсно українським і захищав  товаровиробника, то прийняли б державну програму на кілька років з потужною державною підтримкою переробки. Натомість отримали пропозицію на наступні 3 роки – 5 тис. грн на одну корову з телям і не більше 50 тис. грн на одне господарство.  Що за підтримка? На сміх курям. Нетель коштує 60 тис. грн. Фермер погодиться на таких умовах фермерувати? Ні, бо ці гроші для нього не будуть мотивацією. Він краще працювати на тракторові  і отримає в місяць 2 тис. доларів, тобто до 600 тис. грн в рік. Тому держава має розробити чітку програму на 5 років з підтримки тваринництва і загалом стимулювання доданої вартості», – пояснює він.

agropolit.com

Останні новини: