ОЛЕКСІЙ БОГДАНОВ, начальник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Мінсільгоспу РБ: Частка молочної продукції в експорті сільгосппродукції і продуктів харчування становить 43,3%

Частка молочної продукції в експорті сільгосппродукції і продуктів харчування становить 43,3%, повідомив кореспонденту БЕЛТА начальник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Міністерства сільського господарства і продовольства Олексій Богданов.

“Експорт молока і молочної продукції в січні-червні склав $1,179 млрд. Поставки зросли на 6,9% в порівнянні з першим півріччям 2019 року. У натуральному вираженні експорт збільшився на 5,8%, в тому числі сирів і сиру на 10, 1%, сухого незбираного молока на 1,3%, молока та згущених вершків на 30,2%, сухої молочної сироватки на 24,3% “, – сказав Олексій Богданов.

У структурі експорту молочної продукції сири і сир займають 43,4%, тваринне масло 16,9%, продукція з незбираного молока 16,2%, сухе знежирене молоко 11,1%, суха сироватка 3,4%, сухе незбиране молоко 3,1%, решта 5,9%.

Білоруська молочна продукція в першому півріччі була експортована в 47 країн. Основні країни-імпортери – Росія, Казахстан, Китай і Україна. “Для експорту в КНР акредитовано 56 білоруських молокопереробних організацій. У цю країну в січні-червні поставлено молока і молочної продукції на $32,6 млн, обсяг експорту зріс майже в два рази. Основна номенклатура продукції, що поставляється в КНР – сухе знежирене молоко, суха молочна сироватка. Також реалізуються на китайський ринок питне молоко в споживчій тарі, масла, сири і сир, сухе незбиране молоко “, – зазначив начальник головного управління ЗЕД.

У липні 2020 року китайська сторона розглянула матеріали для експорту білоруських молочних кормових добавок і дала позитивний висновок. Дослідні партії формул сумішей ВАТ “Беллакт” успішно пройшли дослідження в лабораторії Шанхая, отримані протоколи випробувань. Пакет документів, необхідних для реєстрації сумішей, спрямований дистриб’ютору в Пекіні для перекладу на китайську мову і подальшої передачі в Управління з регулювання ринку КНР для повторного аудиту.

“Перспективними ринками для молочної продукції ми вважаємо країни СНД, держави Азіатського регіону, Перської затоки і Африки”, – додав Олексій Богданов.

belta.by

Останні новини: