Думка експерта

ОЛЕНА СТРЕТОВИЧ, генеральна директорка компанії Organic Milk: В Україні близько 80% усієї органічної молочної продукції виробляє “Органік Мілк”

Органічне виробництво в Україні займає лише 2% від загальної площі сільгоспугідь, а частка органічного молока — менше 1%. Але тенденція позитивна: 2024 року було вироблено понад 3 млн кг органічної молочної продукції на суму близько 10 млн євро. Цей сегмент залишається нішевим, але має найвищий темп зростання у харчовій галузі. За даними «Органік Стандарт», за…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, партнер проектів Інфагро: До кінця року вершкове масло може подешевшати більше за інші молочні продукти

Пройшло вже 8 місяців з моменту, коли ціни на вершкове масло в Україні досягли піку. На початку року його інфляція була рекордною — 34% у січні порівняно з тим самим місяцем 2024 року. Але тоді я писав, що ціни почнуть знижуватись — і цей прогноз справдився. Як і під час зростання, ключовим фактором зміни цін…

Подробнее >>

АНДРІЙ ТАБАЛОВ, власник МК “Волошкове поле”: Виробництво сирого молока — один із найприбутковіших напрямів інвестицій

Виробництво сирого молока в Україні сьогодні є одним із найприбутковіших і найпривабливіших напрямів для інвестицій у молочній галузі. Про це повідомив генеральний директор компанії “Волошкове поле” Андрій Табалов під час виступу на панельній дискусії на ANUGA 2025. «Попри виклики війни, українські виробники активно відновлюють і розвивають сучасні ферми, здатні виробляти молоко найвищої якості, яке на…

Подробнее >>

ОЛЕГ НІВʼЄВСЬКИЙ, голова Центру досліджень продовольства та землекористування КSE: закон №13202-1 фактично створює інфраструктуру реалізації Спільної аграрної політики ЄС в Україні

Рада ухвалила важливий законопроект для Євроінтеграції в агросекторі. Це закон №13202-1 від 07.05.2025 (ухвалили позавчора) який фактично створює інфраструктуру реалізації Спільної аграрної політики (САП) ЄС в Україні, в першу чергу належного використання, контролю та моніторингу державної підтримки. Це важливий євроінтеграційний крок. Хочу три важливі речі коротко відзначити: 1) Інтегрована система адміністрування та контролю державної підтримки…

Подробнее >>

МАРЦІН ГІДЗИК, президент Польської асоціації переробників молока: Штучний інтелект – перспективний напрямок

Януш Гурський, редактор forummleczarskie.pl, провів інтервʼю з Марціном Гідзиком, президентом Польської асоціації переробників молока (ZPPM): Чи зустрічалися організації молочної промисловості з президентом Центрального банку та Радою з монетарної політики, щоб обговорити вплив слабкого долара та євро на польський експорт? Національний банк Польщі (НБП) має власну точку зору, яка не завжди відображає погляди підприємців. Президент НБП…

Подробнее >>

АРСЕН ДІДУР, виконавчий директор СМПУ: Здається, що програма “Зроблено в Польщі” працює краще, ніж “Зроблено в Україні”

Нещодавно в польському Білостоці відбувся XXII Міжнародний молочний форум, який зібрав провідні молочні асоціації країн Європи. Участь у ньому взяла й українська делегація, яку представляла Спілка молочних підприємств України (СМПУ). БізнесЦензор розпитав виконавчого директора спілки Арсена Дідура про подію, євроінтеграційні процеси у молочній галузі, проблеми, з якими доводиться стикатися вітчизняним молочникам, державну підтримку та конкурентну…

Подробнее >>

АРСЕН ДІДУР, виконавчий директор СМПУ: 40% молочної продукції в Україні може не відповідати вимогам до якості

21 липня 2025 року президент Володимир Зеленський підписав указ №538/2025 про запровадження мораторію на перевірки та втручання державних органів у діяльність бізнесу. Основна мета рішення – захистити права підприємців і створити сприятливий бізнес-клімат в умовах воєнного стану.  Проте у цього рішення є і зворотна сторона – під мораторієм опинилися і необхідні заходи контролю. Насамперед щодо…

Подробнее >>

ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова СМПУ: Виробництво молочних продуктів — сфера високого ризику. Необхідний суворий контроль

Нещодавно відбулася зустріч представників галузевих асоціацій з Олександром Ігоровичем Цивінським, директором Бюро економічної безпеки. Як голова Спілки молочних підприємств України, я, звичайно, говорив про те, що турбує наших молочників і які галузеві проблеми, на мою думку, потребують особливої уваги. Відмітивши позитивні зрушення — відновлення показників переробки молока до довоєнного рівня, мусив зосередитися на тривожних негативних…

Подробнее >>

МАКСИМ ФАСТЄЄВ, партнер проектів Інфагро: В Україні почався масовий ріст закупівельних цін на сире молоко

Максим Фастєєв, партнер проектів Інфагро, на каналі UA-82.5 поділився думками про причини та наслідки зростання першого в календарному році масового росту закупівельних цін на сире молоко в Україні: “Ситуація дуже нагадує події недалекої «минувщини», а саме кінець листопада 2024 року, коли з одного боку, на ринку ще дійсно відчувався дефіцит та відбувалася конкурентна боротьба за…

Подробнее >>

МИКОЛА ТРАВЕЦЬКИЙ, власник “Велесової ферми”: “Каструльний бізнес”, який вже має оберти, фактично присутній як ніша

 За останні два роки, близько половини дрібних ферм пішли в тінь або припинили існування. Частково через те, що багато людей виїхало за кордон, скоротилася клієнтська база. Таку думку висловив експерт із ефективного управління тваринництвом і власник «Велесової ферми» з Чернігівщини Михайло Травецький. На його переконання, нині єдиний шлях бути ефективним для невеликого фермерського господарства — це створювати додану вартість шляхом переробки.…

Подробнее >>