Все дуже погано. Важко уникнути такого враження, прочитавши статтю про зараженість українського молока радіонуклідами. Перевищення норми в п’ять разів – це не жарт.
Давайте розбиратись. В заголовку мова йде ніби про все молоко із України і так само в оригіналі на The Independent (Ukrainian cow milk has “five times safe level of radioactivity”, study finds).
По тексту вже мова йде про окремі регіони. Виникає логічне запитанння – що ж це за регіони? Відповідь на нього є на сайті Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, який брав участь у відповідному науковому дослідженні.
Там мова йде про “критичні населені пункти” переважно в Рівненській області. Тобто пункти, які зазнали найбільшого радіаційного ураження. І далеко не всі проби там показують перевищення.
Розбираємось далі. В Україні гігієнічні нормативи по радіонуклідах затверджені наказом МОЗ #256 від 03.05.2006. Візмемо для прикладу норматив по цезію-137. Дійсно, для сирого молока і низки молочної продукції він встановлений на рівні 100 Бк/кг , для масла і сирів 200, для сухого молока – 500.
Беремо європейське законодавство. Регламент ЄС 2016/52. Допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвоі групи – 1000 Бк/кг. Там не лише 137 цезій, але у випадку із Україною саме він є основним фактором ризику.
Отже що маємо в сухому підсумку. В найгірших пробах по молоку в найбільш уражених населених пунктах (а не регіонах!) вміст радіонуклідів в молоці вдвічі менший, чим допустимі норми в ЄС.
Саме так мав би виглядати заголовок цієї статті в Україні.
facebook, Volodymyr Lapa