Ініційоване фермерами будівництво нового молокозаводу – засіб забезпечення збуту зростаючих обсягів виробництва молока

dairy-usa

Фермери чотирьох американських штатів – Айова, Північна та Південна Дакота та Міннесота – обговорюють можливості спорудження в їх регіоні нового молокопереробного заводу.

Хоча рівень виробництва молока у цих штатах трохи відрізняється, фермери регіону вважають, що у них є потенціал для нарощування виробництва і забезпечення сировиною нового підприємства. Поки йдуть дослідження що це може бути за виробництво, у молочній спільноті говорять, що скоріш за все, варто було б побудувати сирзавод, який би переробляв від 1400 до 2300 тонн молока на добу. Це значна потужність, і для забезпечення поставок сировини, за оцінками, потрібно приблизно 100000 корів.

Обговорюючи можливості залучення інвесторів, фермери чітко розуміють, що для переробного підприємства нецікавим буде надто дороге молоко, так само як їм самим нецікаво буде продавати дешево. Інвестиції, як говорять економісти університету Міннесоти, можливі, якщо інвестор буде впевнений, що він буде з першого дня роботи повністю забезпечений молоком, і ціна цього молока буде конкурентоспроможною. Пару років тому умови були не такі, як зараз: ціни на сировину були низькими, і це примушувало фермерів залишати бізнес. Переробники тоді опинилися у ситуації дефіциту сировини і підняли ціни. Це було чудово для виробників молока, але створювало такі умови, за яких переробники розвиватися не могли.

Зараз ситуація дуже відрізняється: переробники, можна сказати, “купаються в молоці”, ціни на сировину низькі і конкуренція послабшала. При цьому виробництво молока у Північній та Південній Дакоті за рік зросло на 10-12%. Економісти американських університетів говорять про те, що увійти в молочний бізнес – це все одно, що стати на тренажерну бігову доріжку: щоб встояти на ній, треба весь час бігти. Тобто, постійні інвестиції у молочний бізнес – це необхідність, умова виживання бізнесу. А інвестиції в молочному секторі США, як і всюди, справа дорога: ферма на 3000-4000 корів коштує $20-$40 млн.

Молочна спілка Північної Дакоти разом з дослідниками Південної Дакоти зараз починає дослідження для обґрунтування  підтримки проекту будівництва переробного заводу штатами-учасниками: розглядаються варіанти розміщення підприємства, прораховується, що саме вигідніше випускати на цьому заводі і які кроки треба робити, щоб знайшлися інвестори для його побудови і наступної роботи.

Поки йде дослідження, молочні фермери згаданих штатів не сидять, склавши руки. Вони обговорюють альтернативні варіанти розвитку свого бізнесу, бізнесу виробництва молока, адже, як сказав економіст Бозік з Університету Міннесоти “аграрне виробництво – це галузь, яка приймає ціну, а не диктує її”.

ІНФАГРО за матеріалами профільних видань США

Останні новини: