Forum Mleczarskie запросив Гжегожа Ганько, голову правління молочного заводу Sierpc (OSM), прокоментувати поточну ринкову ситуацію в молочній галузі.
У 2023 році один із генеральних директорів сказав: «Я б сказав, що приблизно раз на 5 років ми маємо рік або півтора дуже хороших економічних умов. Потім рік або трохи більше глибокого спаду. Для наступних двох років характерний середній рівнень цін». Згідно з цією тезою, у нас зараз має бути фаза компенсації втрат і середній рівень цін. У якій фазі економічного циклу ми перебуваємо?
– Я дуже поважаю директора Чеслава Цешляка за його досягнення, професійну кар’єру і ціную його як людину. Він був правий, говорячи ці слова понад рік тому. Але, як на мене, сьогодні світ і економічний цикл прискорилися.
Все відбувається швидше, і коливання цін на продукти більше. Прикладом цього з недавнього минулого є ціна на масло, яка за кілька місяців впала з 35 злотих/кг до 18 злотих/кг. Сьогодні у нас знову високі ціни на вершкове масло і виникає питання: скільки це триватиме? Таке враження, що ми, молочники, на це мало впливаємо.
Я спостерігаю спекулятивні стрибки цін на продукти, бачу діяльність нових ринків і нових бірж. Ф’ючерсні контракти зробили можливим торгівлю молочними продуктами як сировиною, а інформація про зміни цін досягає трейдерів на іншому кінці світу за лічені секунди. Ці фактори мають найбільший вплив на коливання цін і бізнес-цикл у молочній продукції. Внутрішнє споживання на це не впливає, тому що воно змінюється не так динамічно.
Де ми на кривій циклу? Все ще на підйомі чи у зрілій фазі? А може, на краю?
– Я не можу відповісти на це питання. Якщо мова йде про жир, то це, мабуть, край. Ріст цін тут не може продовжуватися ще, тому що це не сприймається споживачем. Однак ціни на жири повинні потягнути за собою інші категорії молочної продукції, які переживають стагнацію, наприклад, сухе молоко. На мій погляд, тут відбудеться прорив, але це не буде таке динамічне явище, як у 2022 році. Не буде 50% зростання від нинішніх 10-11 злотих/кг або досягнення рівня 20 злотих/кг.