15 листопада в Португалії, м. Візеу, офіційно завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024. Цьогоріч було представлено 4786 сирів із 47-ми країн світу і серед них — 27 з України.
Уже третій рік поспіль українські сири отримують визнання від міжнародних сирних експертів, і в 2024 — це 8 нагород.
«8 нагород — чудовий результат на такому масштабному змаганні. Втретє ми доводимо, що українські сири займають достойне місце на світовому ринку. Дякую кожному сировару за сміливість і бажання розвитку. Саме такі події дають гарний поштовх до вдосконалення, масштабування, пошуку свого споживача», — коментує Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese від Ardis Group, суддя від України на World Cheese Awards.
Участь українських сирів у конкурсі відбулась за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і сприянню Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, а також Ardis Group.
Bronze нагороду отримали:
- твердий сир «Козячий сир з трюфелем» — «Мукко», Львівщина
- твердий сир «Легенда» — «Доообра ферма», Київщина
- твердий сир «Бікоз» — «Доообра ферма», Київщина
- твердий сир «Гауда» — «Зінка», Київщина
- сир з білою пліснявою «Говерла» — «Гарбузовий рай», Львівщина
- напівтвердий сир «Фонді» — «WineTime», Київщина
Silver нагороду отримали:
- твердий сир «Корона» — «Зінка», Київщина
- ароматизований сир «Лопта» — «Мамин сир», Закарпаття
Загалом за три роки участі в проєкті українські сири мають уже 34 нагороди.
«World Cheese Awards — це завжди виклик для нашої команди, але результати надихають. Залучитися підтримкою міжнародних партнерів, стати представниками на WCA від України — це результат багаторічної праці для Ardis Group та Оксани Чернової. Ми щиро радіємо визнанню українських сирів на міжнародній арені, і тому, що світ знову впевнився, що freedom tastes great», — додає директорка департаменту ProCheese від Ardis Group Наталія Кагадій.