Виробники сиру в Грузії стикаються з проблемами безпечності харчових продуктів через незареєстрованих виробників

На думку експертів близько 95% молочної продукції на грузинський ринок надходить з незареєстрованих заводів. Це викликає велике занепокоєння Брюсселя.

Країна гір і пастухів, Грузія, природно, є країною сирів. Однак експорт багатьох грузинських сирів до Європи заборонений, оскільки правила виробництва не відповідають критеріям Брюсселя. Близько 95% молочних продуктів, які продаються в Грузії, надходять на ринок від незадекларованих виробників.

«Ми повинні визначати, чи є в молоці збудники таких захворювань як сибірська виразка, мастит або бруцельоз. Необхідно підвищувати обізнаність щодо зараженого молока, щоб воно було оголошено неприйнятним для грузинського ринку. Дивно, що регулюючі органи не беруть на себе відповідальності», – говорить Ана Мікадзе-Чікваідзе, президент Асоціації виробників сиру Грузії.

Нерегульований характер виробництва сиру в країні – головний біль для тих, хто займається сирним бізнесом. Зареєстровані виробники молока та сиру конкурують з виробниками, які менш скрупульозно ставляться до стандартів.

“Наш сир коштує 8 євро, тоді як наші незареєстровані конкуренти беруть від 5 до 6 євро», — каже Ресан Басіладзе, керівник сироварні.

Нацпродагентство заперечує наявність на аграрних ринках неперевіреної молочної продукції. Агентство стверджує, що механізми контролю охоплює усі сектори.

Ана Гемазашвілі, заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів зазначила: «Реєстрація компаній на сільськогосподарських ринках не є обов’язковою, але сімейні виробничі суб’єкти мають зареєструватися в Національному агентстві з харчових продуктів і їх виробництва мають відповідати певним нормам».

Однак Вахтанг Кобаладзе, координатор програм Грузинського центру стратегічних досліджень і розвитку, заперечує це.

«Національному продовольчому агентству бракує ресурсів для ефективного моніторингу грузинського ринку, включно з молочною продукцією. Якщо контроль не стане пріоритетом уряду, перевірки та лабораторні дослідження будуть обмежені».

Споживачі, які бажають заощадити гроші, купуючи незареєстровані продукти, повинні враховувати потенційні ризики для свого здоров’я. Бруцельоз, зокрема, може передаватися людям через вживання молока. У 2021 році в Грузії на бруцельоз захворіли 133 людини, майже стільки, скільки в усьому Євросоюзі.

euronews.com

Останні новини: