Польські молочники занепокоєні відносинами з торгівлею та проблемами молочних фермерів

Президент польського обʼєднання молочних кооперативів (KZSM) Вальдемар Брос стривожений кризовими явищами в молочній галузі Польщі.

Протягом кількох років KZSM намагається переконати міністра сільського господарства Польщі створити тристоронню комісію, подібну тій, що існує в Німеччині, яка б обʼєднала молочних фермерів, переробників і торгівлю. Така комісія в кризові часи могла б знаходити рішення, що дозволяли б оплачувати фермерам їх працю під час кризи та убезпечували галузь від ліквідації молочних ферм та скорочення виробництва молока.

Пан Брос занепокоєний тим, що переговори фермерів і переробників з представниками торгівлі завжди проходять дуже важко. На його думку, це, можливо, повʼязане з тим, що “сьогодні торгівля, в основному, в руках іноземних компаній”. Водночас,  польська молочна галузь “єдина з переважною частиною польського капіталу, тому що молочні кооперативи належать фермерам”.

Як приклад відмінності молочної галузі від решти сільськогосподарських виробництв, пан Брос наводить приклад закупівлі круп комбікормовою компанією не у польських фермерів, а в українських, тому що їх продукція дешевша. В молочній галузі таке неможливо – в польському молочному кооперативі “жоден президент компанії не відмовиться від закупки молока у своїх фермерів, навіть якщо буде можливість завозити дешевше молоко з-за кордону”. Лише у випадках, коли члени кооперативу не можуть забезпечити переробника достатньою кількістю сировини, її імпорт можливий, але це лише 1,4-1,5% від загальної закупівлі.

ІНФАГРО за матеріалом forummleczarskie.pl

Останні новини: