​​Європейський молочний ринок пасивний, в Україні також спад попиту

На молочному ринку ЄС минулі тижні були неактивними. «Мінусовий» результат GDT та передсвяткові плани операторів не додали натхнення покупцям – молоко на споті тримається позначок «дна» (під 30 євроцентів в базових показниках, прийнятих в Україні), вартість сухого молока та масла на тижні 3-7 квітня знизилася.

В Україні також знижуються ціни всіх біржових товарів. Молоко на споті – не потрібне, знежирене молоко на споті – не потрібне і задешево. Експорт слабкий, склади заповнені, попит на свіжі молочні продукти на внутрішньому ринку традиційно знизився за пару тижнів до Великодня. З позитиву (для виробників) – первинний ринок сирого молока продовжує триматися на високих вартісних позначках.

Тренди порівняння з ЄС незмінні: в ЄС невигідно виробляти сухе молоко та масло з молока первинного ринку, але вигідно з сировини вторинного ринку (споту), в Україні – маржа від’ємна в будь-якому варіанті.

На тижні 3-7 квітня різниця вартості українського сирого молока на споті проти ЄС складає +20% (попередній тиждень також +20%), різниця ЕМ СЗМ/масло складає -17% (попередній тиждень -20%).

Еквівалент молока (ЕМ) – перерахунок актуальної (спотової) вартості біржових молочних товарів в еквівалент базового кілограма сирого молока, з урахуванням витрат і норм виробництва даних товарів.

UA-82.5

Останні новини: