МАКСИМ ФАСТЄЄВ, Партнер проектів Інфагро: Про динаміку зовнішньої торгівлі молочними товарами в першому півріччі поточного року

Експорт

Як і очікувалось, звуження можливостей внутрішнього ринку призвело до надлишку сировини/молочних товарів навіть попри падіння обсягів пропозиції сировини до переробки. «Рятівником» виступив експорт, тоннаж якого зростав з березня по червень як через сезонний фактор, так і через розширення логістичних можливостей. Оціночні дані прораховані з використанням даних законтрактованих обсягів, зрозуміло, що фактичні обсяги відвантаження є нижчими через логістичні проблеми і блокаду портів.

Імпорт

Імпорт також зростав. Поступова відмова від переліку «критичних» позицій, а також бажання мереж зберегти альтернативні канали постачання молочних товарів (готова продукція), сприяли нарощуванню обсягів імпорту навіть попри суттєву різницю собівартості виробництва продукції. Для прикладу: вартість сировини в Польщі зараз на 20-30% вище ніж в Україні. Основним товаром для імпорту є готова продукція у вигляді сирів, і це негативно впливає на можливості вітчизняних виробників сиру.

У своїх подальших прогнозах для 2022 року, аналітики Інфагро обережно ставляться до потенціалу збільшення обсягів імпорту через високу собівартість виробництва в ЄС, пов’язану з ростом цін на сировину та енергоресурси, а також девальвацію фіксованого курсу гривні, яка однозначно підтримає цей тренд.

Ось інформація з щомісячного звіту Інфагро “Огляд ринку сирого молока в Україні“:

Річні прогнози по балансам молочного ринку України не змінились з минулого випуску. Проекція Інфагро по обсягам пропозиції і попиту ринку поки підтверджується цифрами зовнішньої торгівлі за результатами першого півріччя.

Корекція оцінок зовнішньої торгівлі за фактичними даними перших шести місяців не змінила прогнози щодо річного чистого експорту на рівні 200 тис. тонн в еквіваленті сирого молока.

Але цікавою є місячна розбивка молочного торгового балансу (на графіку), яка показує, хоч і в різній мірі, але майже пропорційне відновлення показників експорту та імпорту в еквіваленті сирого молока з початку повномасштабної війни (з березня).

Ця динаміка також корелює з падінням (у березні) і поступовим відновленням (в середині року) пропозиції сирого молока для переробки, що призвело до сталих цифр відношення чистого експорту до обсягів переробки сирого молока протягом чотирьох місяців війни – на рівні 10-11% в березні-червні.

Чистий експорт = експорт – імпорт

Останні новини: