Екологічні норми програми «Від ферми до виделки» призводять до стагнації виробництва молока в ЄС, – USDA

Відповідно до оцінки Міністерства сільського господарства США ( USDA), екологічні обмеження в Європейському Союзі призводять до «стагнації» виробництва молока в країнах ЄС.

Міністерство сільського господарства США вважає, що результатом введення екологічних норм в Європі стало те, що «пік» виробництва молока в блоці був досягнутий у 2020 році. USDA прогнозує виробництво коров’ячого молока в ЄС-27 на рівні 144,6 тонн у 2022 році, тобто зменшення на 434 тис. тонн порівняно з 2021 роком і на 836 тис. тонн менше, ніж  у 2020. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, кількість корів у ЄС-27 з 2016 року зменшилася більш ніж на 1,4 мільйона голів, включаючи втрату 800 тис. голів з 2019 року.  «Постійне щорічне збільшення продуктивності корів не може компенсувати це скорочення погодів’я».​

Запровадження ініціатив «Від ферми до виделки» та зміни, внесені до Спільної сільськогосподарської політики (CAP), ймовірно, погіршать ситуацію у 2023 році та в подальшому, передбачили на брифінгу керівника USDA.

“Експерти молочної промисловості ЄС очікують подальшого зниження виробництва молока в ЄС у 2023 році та після того, як нова CAP і супутні умови стратегії «Від ферми до столу» (F2F) вимагатимуть від молочних фермерів ЄС підлаштовувати свої системи виробництва у відповідності до нових правил”.​

«З точки зору політики, оскільки вплив Brexit і COVID-19 на європейські молочні ринки в основному позаду, реалізація нових ініціатив CAP і F2F у 2023 році домінуватиме в молочному секторі ЄС.  Посилення політики ЄС щодо навколишнього середовища та пом’якшення клімату лише посилює занепокоєння».​

Але це ще не всі погані новини для виробників молока.  У той час як виробництво коров’ячого молока скорочується, USDA відзначає збільшення виробництва продуктів, отриманих із козячого та овечого молока, зокрема сиру,   до яких прихильно ставляться споживачі.

Виробники коров’ячого молока відчувають тиск через посилений захист навколишнього середовища. При цьому очікується, що виробництво сиру цього року збільшиться завдяки зростанню споживання.  «Виробництво сиру є основним напрямком виробництва молокозаводів ЄС-27, і ця тенденція, як очікується, продовжиться, оскільки в останні роки з’явилося кілька нових сироварень, в основному для промислового виробництва моцарелли для харчової промисловості… Споживання сиру в ЄС продовжує зростати з року в рік і це буде тривати до кінця 2022 року, але сповільнюючими темпами через зростання цін», — повідомляє USDA.

Виробники в ЄС виграють від зацікавленості споживачів у сирах місцевого виробництва і тих, що захищені режимом зазначення походження товару (GI).  Ця тенденція «зростає сильніше», з «вищими прибутками як для переробників, так і для місцевих фермерів».

Однак через обмежені поставки сирого молока Міністерство сільського господарства США заявляє, що «це відбувається за рахунок виробництва вершкового масла, знежиреного сухого молока (СЗМ) і незбираного сухого молока (СНМ)».  Це, як продовжив урядовий орган США, призводить до скорочення експорту та внутрішнього споживання вершкового масла, СЗМ та СНМ, а також до зростання цін на ринку ЄС.

«Оскільки експерти молочної галузі очікують, що нова хвиля молочних фермерів покине цей сектор, основні гравці галузі вже зараз адаптують свої корпоративні плани та стратегії, пристосовуючись до нових реалій політики ЄС.  Наявні поставки молока перенаправляються на виробництво найбільш прибуткових та стратегічно цікавих продуктів для внутрішнього та експортного ринків».​

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: