У Великобританії вважають нагальним завданням перезавантаження споживчих цін на молочну продукцію

Британське агентство Kite Consulting випустило звіт, де проаналізовано вплив інфляції на стан молочної галузі Великобританії. У висновках наголошується на необхідності перегляду підходів до формування ціни по всьому виробничому ланцюжку.

Зростання собівартості в молочній промисловості спостерігається у всіх виробничих ланках – і на фермах, і у переробників молока.  Враховуючи низьку прибутковість молочної переробки у Великобританії, ці зростаючі витрати не можуть бути поглинуті переробниками. Їх також не можна перекласти на фермерів, оскільки ті стикаються з власними проблемами, обумовленими інфляцією.  Іншого вибору, окрім як перекласти ці витрати на споживачів через підвищення споживчих цін, немає. А це призведе до «нового перезавантаження» цін на рідке молоко, сир і масло.

Наприклад, якщо поточне зростання витрат у ланцюжку поставок залишиться незмінним, «нова перезавантажена» ціна на вершкове масло має становити приблизно 3975 – 4200 фунтів стерлінгів за тонну (а не 3200 фунтів стерлінгів за тонну, як зараз), а оптова ціна на чеддер повинна бути близько 3425-3625 фунтів стерлінгів за тонну (а не поточні 3000 фунтів стерлінгів за тонну).  Ціна на рідке молоко має бути співмірною з цими рівнями, щоб молоко продовжувало надходити до молочних заводів, що виробляють питне молоко, оскільки виробники чеддеру постійно переплачують за сировину та залучають до постачання все більше фермерів. Справді, деякі виробники рідкого питного молока вже зараз сильно залежать від постачання сировини і купують молоко для переробки на спотовому ринку, оскільки у них недостатньо постачальників-фермерів для задоволення виробничих потреб.

Якщо компенсація витрат буде недостатньою, то обсяги молока, що надходять з ферм, впадуть, і більша частина виробленого молока може фактично мігрувати з ринку Великобританії на світовий ринок.  Це твердження підкріплюється тим фактом, що майже у всіх британських сироварів та маслоробів значно зріс експорт  їх продукції, і, як очікується, цей тренд буде продовжуватися, незважаючи на складнощі, пов’язані з продажем до ЄС після Brexit.

Справді, поточні ціни ф’ючерсних контрактів свідчать про те, що еквівалентний прибуток фермерського господарства на експортних ринках становитиме близько 34 ppl, і, хоча ці ринки можуть бути нестабільними, багато сироварів розвивають прибуткові експортні продажі чеддеру, тому це неможливо  ігнорувати.

Експоненційне зростання впливу інфляції на всі елементи собівартості і у фермерських господарствах, і у переробників, а також можливості експорту і проблеми з постачанням молока в Європі означають, що настав час для перегляду або «перезавантаження» відносин, очікувань і рівнів цін у всьому ланцюжку поставок молочної продукції.

Цінові лещата чинитимуть ще більший тиск на британських фермерів і переробників молочної продукції, деякі з яких вже уражені змінами, що відбуваються, і можуть не вижити.  Більше того, ці молочні підприємства та приватні постачальники продукції є важливими партнерами для роздрібних продавців, які прагнуть вирішувати проблеми, пов’язані зі зміною клімату та біорізноманіттям, що вимагає довготривалої співпраці, а також налагодженого постачання простежуваних продовольчих товарів.

Таким чином, ще ніколи до цього не було більш нагальної потреби в перезавантаженні споживчих цін, щоб забезпечити збереження довгострокових взаємовигідних відносин з переробниками та їхніми фермерами-постачальниками в молочній промисловості Великобританії.

ІНФАГРО за матеріалами аналітичного звіту Kite Consulting

Останні новини: