Чи буде достатньо сировини у молокопереробників України наступного року?

Останні п’ять років на ринку сирого молока України стабільно присутні два тренди: стрімке падіння виробництва молока в господарствах населення та стагнація розвитку великотоварних виробників молока – сільгосппідприємств. – ІНФАГРО

Аналіз ситуації на ринку молока сировини, що надходить у переробку, представив на своїй сторінці Максим Фастеєв, Інфагро.

Загалом, як зазначається у короткому аналітичному огляді, сільгосппідприємства покращують якість реалізованого молока, вміст жиру та білка, що помітно за динамікою зростання в базі 3,4/3,0.  Проте помітного приросту обсягу молока поки що не спостерігається.  Заважають цьому такі причини: ставка на рослинництво, відсутність зовнішніх інвестицій, фактор ринку землі та інші.

Чи зміниться ситуація наступного року?  Аналітики Інфагро підготували базовий прогноз виробництва та пропозиції молока під переробку в Україні на наступний рік.

З урахуванням нестабільності ситуації – впливу глобальної інфляції, волатильності курсів валют тощо – прогноз для галузі дуже обережний: у 2022 році очікується надходження молока на переробку на рівні 3,4 млн. тонн (у базі 3,4/3,0), що на 1,5% нижче за результат очікуваний у 2021 році.  Надходження молока відгосподарств населення і надалі скорочуватимуться, але в категорії сільгосппідприємств можливий приріст, принаймні все цьому сприяє.

За результатами трьох кварталів цього року Держстат показав зниження виробництва молока в Україні на 6,1%.  Ця динаміка, напевно, залишиться актуальною і вплине на підсумковий показник 2021 року.  Основна причина загального зниження – скорочення виробництва молока господарствами населення, і цей тренд збережеться й у 2022 році.

Сільгосппідприємства можуть показати і приріст.  Збереження поголів’я, успішне сезонне закладання кормів та високі закупівельні ціни на молоко обіцяють виробникам молока хорошу рентабельність.  Тож у 2022 році у категорії сільгосппідприємств можливий приріст виробництва молока близько 3%.

Таким чином, в Інфагро прогнозують 2021 року загальне зниження пропозиції молока під переробку на 4,3% до минулого року до рівня 3,5 млн. тонн (у базі 3,4/3,0).  Прогноз для 2022 року: надходження молока в переробку 3,4 млн. тонн, що на 1,5% нижче за обсяг, прогнозований як результат 2021 року.

У графіку виробництва сирого молока використано офіційні дані Держстату України з виробництва молока та прогнози Інфагро.

У графіку обсягів переробки використано офіційні дані Держстату України про реалізацію молока сільгосппідприємствами, оцінки, розрахунки та прогнози Інфагро.

ІНФАГРО, Maks Fasteyev fb

Останні новини: