Молочний сектор Польщі

Домінуючим сектором переробки молока в Польщі є виробництво сиру сичужного і сиру кисломолочного.

Польща є одним з найбільших виробників цього асортименту в світі і грає важливу роль в молочній промисловості: країна займає 6 місце в світовому виробництві сирів. З моменту вступу Польщі в ЄС обсяг поставок молока значно виріс (експорт молочних продуктів зріс на 400%). Молочні продукти стають все більш цінними серед сільськогосподарських і харчових продуктів в Польщі. Польща займає третє місце по поголів’ю молочної худоби в ЄС після Німеччини і Франції.

У Польщі дійні корови утримуються в основному на індивідуальних фермах (близько 95% національної популяції цих тварин). Незважаючи на процеси консолідації в 2019 році, ферми з менш ніж 20 коровами склали близько 30% всіх ферм, які виробляють молоко.

Виробництво молока зосереджено в центральній і східній Польщі, в Мазовецькому воєводстві (23% від загального поголів’я дійних корів), Підляському (20%) і Великопольському (12%).

В 2021 році молочна продукція в основному експортувалася в країни ЄС (63% від загального обсягу експорту). Найбільшими покупцями польської молочної продукції є Німеччина (19% = 208 млн євро), Чехія (6%), Італія і Нідерланди (близько 5% кожна = близько 50 млн євро) і Румунія (4%).

Експерти вважають, що рівень цін на молочні продукти в Польщі багато в чому залежить від економічної ситуації на світовому ринку. У цьому контексті особливо важливу роль відіграє сильна позиція Нової Зеландії, на яку припадає, наприклад, близько 50% світового експорту масла. Другий важливий фактор – попит на молочні продукти з Китаю.

ІНФАГРО за матеріалами agroberichtenbuitenland.nl

Останні новини: