ЄС оптимістичний у короткострокових прогнозах щодо молочної галузі

Активізація економічного зростання та кампанії вакцинації проти Covid-19 позитивно вплинули на короткострокові перспективи молочної галузі в ЄС.

Економічне відновлення в ЄС йде, і воно активніше, ніж прогнозувалося раніше. При цьому очікується, що в 2021 році реальний ВВП ЄС зросте на 4,6% відносно того ж періоду минулого року. Відкриття громадського харчування та ослаблення обмежень на поїздки в ЄС, чому сприяє прогрес в вакцинації, як очікується, матимуть позитивний вплив на споживання продуктів харчування в ЄС в цілому.

Зростання виробництва молока в цьому році почалося повільно через холодну погоду, хоча показники були різними: в Німеччині і Франції в січні-квітні обсяги виробництва впали більш ніж на 2%, а в Ірландії зросли більш ніж на 8%. Згідно з прогнозами в 2021 році загальний обсяг виробництва зросте на 0,8% в порівнянні з попереднім роком. Оптові ціни в ЄС протягом року в цілому росли. Очікується, що це підтримає закупівельні ціни на молоко і частково компенсує зростання цін на корми.

У січні-квітні активніше відбувалося зростання виробництва сиру, ніж масла, воно склало 3%. Виробництво ж вершкового масла в цей період знизилося, але очікується, що в цілому по 2021 року виробництво масла зросте на 1%, а сиру – на 0,8%.

Експортний попит, особливо з боку Китаю, підтримує ринок сухого молока ЄС. Очікується зростання виробництва сухої сироватки, СЗМ і СНМ. У разі СЗМ, прогнозується, що в 2021 році зростання попиту може призвести до невеликого скорочення приватних запасів. Виробництво сироватки підтримувалося в першому кварталі за рахунок високого попиту в Китаї та збільшення виробництва сиру, які, як очікується, сповільняться протягом решти періоду року. Однак в цілому очікується, що зростання виробництва сироватки збережеться.

Перспектива молочних ринків ЄС на 2021 рік виглядає досить оптимістично, демонструючи відновлення після 2020 року. Однак невизначеність і економічні ризики збережуться, поки продовжується пандемія.

ІНФАГРО за матеріалами AHDB

Останні новини: