Попит на молочні продукти в світі зростає, але Україна не може цим скористатися повною мірою

Залишків молока для експорту в країні стає все менше, виробництво молока не перестає падати.  Днями Держстат в черговий раз засмутив статистикою надходжень молока на промпереробку в минулому році.  ІНФАГРО

Молочні заводи закупили в 2020 році лише 3,5 млн. т молока, що на 7% менше в порівнянні з 2019. В цілому за п’ять років надходження молока на заводи зменшилася на 17%, хоча аналітики Інфагро більш оптимістичні в оцінках.  Виходячи з перерахунку виробництва молочних продуктів в еквівалент молока, Інфагро схиляється до варіанту зростання пропозиції сировини від сільгосппідприємств, що на тлі падіння надходжень від господарств населення, дозволило зберегти обсяги переробки сирого молока в Україні в 2020 році.

У підсумку за цей період довелося скоротити експорт молокопродуктів в еквіваленті молока в два рази, приблизно до 0,6 млн. т.

У той же час імпорт молокопродуктів за п’ять років зріс майже в п’ять разів, до 0,5 млн. т.

У поточному році молочний баланс кращим точно не стане.  Але, можливо, в далекій перспективі Україна знову зможе стати великим експортером молокопродуктів.  Є аналітики, які пророкують світле майбутнє українській молочної галузі.

Наприклад, Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC) провела глобальне дослідження і зробила висновки, що для цього потрібно побудувати лише один завод, який перероблятиме на рік до 2 млн. т сировини та створити до 20 ферм з поголів’ям по 10 тис. корів з продуктивністю 10 т/рік і собівартістю виробництва молока в 20 центів.  Залишилося тільки знайти того, хто захоче і зможе втілити такий казковий проект в життя.

Ну а поки інвестора для такого проекту на горизонті не видно, потрібно виходити з поточних реалій.  Переробники вже другий місяць живуть в напрузі, чекаючи остаточного підписання Закону про зниження ПДВ на молоко до 14%.  Якщо президент його днями затвердить, то з 1 березня заводам доведеться працювати в нових реаліях.  Однозначно їм це абсолютно невигідно і доведеться приймати кардинальні рішення: або знижувати ціну на молоко, або збільшувати вартість готової продукції, або шукати схеми для отримання додаткового податкового кредиту.

ІНФАГРО

Останні новини: