ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: Поліпшення податкових умов для виробників молока ніяк не вплине на ціну вхідної сировини для переробника

Agropolit.com зібрав думки експертів стосовно зниження ставки ПДВ для агросектору до 14%.  Свою думку про те, як це вплине на молокопереробний бізнес, висловив і Вадим Петрович Чагаровський, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України:

«Цей законопроєкт знижує ПДВ на низку продуктів, зокрема й на продукцію «незбиране молоко». Фактично господарство продає переробнику молоко з меншою ставкою ПДВ. Тобто було 20%, тепер стане 14%, але покажіть мені того товаровиробника, який знизить ціну на 6% з ПДВ. Таким чином, відбувається те, що ціна молока, яке заходить на переробку, зростає на 6%

Зростання сировини призводить до збільшення собівартості продукції в залежності від виду продукції на 3-5%. Тому переробник втрачає свій прибуток.

Для рослинництва, можливо, і є позитивні аспекти, але для продукції тваринництва — їх немає. Наприклад, у мене є лист від підприємства, що входить в асоціацію, в якій проаналізовано можливі наслідки прийняття закону щодо зниження ставки ПДВ в поточній редакції. На прикладі нашої групи компаній ми прийшли до наступних висновків: зменшення призведе до зростання собівартості реалізованої продукції на 3%. Розрахункова втрата прибутку до оподаткування — фактично 70%. Чому я так стверджую? Тому що у переробників прибуток становить 5%. Втрата 3% — це втрата 70% прибутку.

В результаті отриманий прибуток не дозволить не тільки модернізувати підприємства, а й підтримувати їх у робочому стані. Поліпшення податкових умов для виробників молока ніяк не вплине на ціну вхідної сировини для переробника.

Ми будемо змушені хоча б частково компенсувати зростання собівартості підняттям цін для кінцевого споживача. Ми будемо змушені підняти ціни, це спонукає споживачів переключитися на продукцію з Європи, які дотуються їхніми державами, і, відповідно, будуть реалізовуватися дешевше на нашому ринку.»

agropolit.com

Останні новини: