Maxum Foods опублікувала листопадовий огляд світових молочних ринків

Директор із закупівель компанії Дастін Боутон повідомляє, що, за винятком триваючої нестабільності на ринку сиру в США, світові ринки молочної продукції із  зростанням захворювань на COVID-19 і відновленням обмежень на переміщення залишаються стабільними.

Боутон вважає, що регіональні чинники продовжують впливати на вартість біржових товарів. За його словами, наслідки першої хвилі спалахів COVID мали обмежений загальний вплив на попит на молочні продукти завдяки продуктовим каналам. Цьому також сприяв літній попит на вершки в Європі, який дозволив уникнути великих надлишків масла.

Спалахи другої хвилі набагато масштабніші, ніж у другому кварталі 2020 року. Уряди будуть неоднозначно реагувати вводячи обмеження, при цьому деякі з них будуть уникати непопулярних обмежень. Адекватність громадського харчування буде тепер перевірена, оскільки уряд надає меншу підтримку підприємствам, що надають послуги громадського харчування, а закриття точок громадського харчування знижує  споживання вершків.

«Існує деяка невизначеність зв’язку обсягу покупок з більш обережними витратами на молочну категорію. Тим часом, ціни на сировинні товари відновилися і покупці молочних продуктів на експортних ринках, чутливих до цін, зіткнуться з більш складними економічними перспективами і може виявитися, що вони не будуть мати потреби або стимулу для поповнення запасів», – сказав Боутон.

За його словами, ризик подальшого накопичення запасів молочного жиру залежить від стійкості попиту на сир в ЄС і США. У громадському харчуванні триватиме повільне і нерівномірне відновлення ділових і туристичних поїздок і заходи будуть обмежені протягом більшої частини 2021 року.

Останнім часом зростання виробництва молока прискорилося, але за межами США в найближчі місяці воно не буде стійким, оскільки на виробництво молока в декількох регіонах почнуть впливати погода і вартість кормів.

У серпні обсяг світової торгівлі зріс більше, ніж в серпні попереднього року, але ріст відбувався більш повільними темпами, ніж в попередні два місяці. Річне зростання за основними товарними категоріями в більшості випадків було нижче. Найбільше постраждала торгівля молочним жиром: торгівля в серпні впала в цілому на 11%.

За словами Боутон, останнім часом спотові ціни на СОМ були неоднозначними – стабільними в Новій Зеландії з середини вересня, нижчими в США з ростом пропозиції молока та більш стабільними в ЄС.

Ціни на СНМ стабілізувалися за останні кілька місяців, при цьому ціни на продукт з ЄС і Нової Зеландії зблизилися і торгуються на рівні близько 3000 доларів. На ранньому жовтневому аукціоні GDT цінові значення СНМ підвищилися, а на останньому аукціоні стабілізувалися.

Вартість сиру в США виросла, в той час як ціни в Новій Зеландії і ЄС стабілізувалися, а ціни в ЄС залишилися конкурентоспроможними. На думку Боутона, ціни на ф’ючерси в США в першому кварталі 2021 року також ще виросли через нестримний спотовий ринок, але як тільки з’являться додаткові поставки, ціни на ф’ючерси скоріш за все будуть скориговані.

Торгівля молочним жиром впала на 10,8% в цілому, що нижче попереднього місяця через падіння торгівлі ЗМЖ на 20%, в той час як торгівля маслом погіршилась не так сильно і впала на 6,8%. Це відбувається, незважаючи на триваюче зниження середніх відвантажувальних цін Нової Зеландії, в той час як вартість товару в ЄС продовжує зростати.

В жовтні ціни на сироваткові товари залишалися стабільними, і знаходилися під комплексним впливом COVID-19 в залежності від обсягів поставок молока, перспектив збільшення  виробництва сиру, відносних цін СЗМ і попиту на продукти з високим виістом сироваткового концентрату, оскільки торгівля дитячими сумішами залишається на низькому рівні, а ринки фітнесу закрилися через введені обмеження.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: