Частка країн СНД в українському агроекспорті впала до рекордно низьких 6%

Основними імпортерами в українському аграрному секторі  зараз є країни Азії та ЄС. Їх частка в українському агроекспорті у 2020 році перевищила 70%.

Такі дані повідомляє Державна служба статистики України, пише agronews.ua.

Так, країни Азії, навіть попри пандемію, змогли наростити обсяги імпорту продуктів харчування з України. За перше півріччя 2020 року азіатські країни закупили українського продовольства більш ніж на $ 4,9 млрд, перевищивши торішній показник на 14,5%.

Таким чином частка Азії за цей період склала 47,4% від загального експорту аграрної продукції.

Частка європейських країн в зарубіжних постачаннях агропродукції з України зменшилася до 28,7%. Але все ж таки країни ЄС залишаються другими з обсягами закупівель української агропродукції.

За січень-червень 2020 року країни ЄС закупили українських харчів майже на $ 3 млрд, а за відповідний період минулого року – на $ 3,4 млрд.

Обсяги експорту до країн Африки залишилися майже на рівні відповідного періоду минулого року і склали близько $ 1,6 млрд. Частка цього регіону склала 15,2% в загальному експорті аграрної продукції з України.

А от країни СНД практично не роблять погоди на українському експортному ринку. Країни цього регіону за січень-червень 2020 року імпортували українського продовольства на $ 0,6 млрд, що становить лише 6% від загального експорту аграрної продукції.

Що стосується структури експорту молочної продукції, то країни СНД продовжують утримувати значну частку в загальному молочному експорті країни. Наприклад, у липні 2020 року в експорті українського сиру частки Казахстану і Молдови склали 66% і 21% відповідно, 51% експорту свіжої молочної продукції було направлено в Молдову і 24% у Грузію. Основними експортерами вершкового масла у липні були Азербайджан (28%), Грузія (18%), Молдова (16%) і Казахстан (9%).

agronews.ua, ІНФАГРО (дані по структурі молочного експорту)

Останні новини: