В ході міжнародної операції по боротьбі з шахрайством в сфері продуктів харчування виявлено 320 тонн контрабандних і неякісних молочних продуктів

Європол та Інтерпол оприлюднили результати скоординованої операції OPSON 2020, метою якої було виявлення контрафактної і неякісної їжі і напоїв.

Це дев’ята операція такого роду. Вона тривала з грудня 2019 року по червень 2020 року з участю правоохоронних органів з 83 країн, а також була підтримана Європейським бюро по боротьбі з шахрайством (OLAF), Європейською комісією, Управлінням інтелектуальної власності Європейського союзу (EUIPO), національними органами регулювання харчових продуктів і партнерами з приватного сектора.

Контрафактні і неякісні продукти харчування і напої можна знайти на прилавках магазинів по всьому світу. Влада заявляє, що зростаюча онлайн продаж потенційно небезпечних продуктів становить серйозну загрозу для здоров’я населення.

Операція OPSON проводилася для боротьби з організованою злочинністю, причетної до цієї сфери. Цього року оперативна діяльність виявила нову тривожну тенденцію: проникнення неякісної продукції в ланцюжок поставок, що, можливо, пов’язано з пандемією COVID-19.

В цьому році результатом проведення операції OPSON стала ліквідація 19 організованих злочинних груп, причетних до шахрайства з продуктами харчування, і арешту 406 підозрюваних. Було виконано більш ніж 26 000 перевірок. В результаті було вилучено близько 12 000 тонн нелегальних і потенційно шкідливих продуктів на суму близько 28 млн євро (32,4 млн доларів США).

З вилучених понад 5000 тонн продуктів, найбільшу частку склав корм для тварин. За ним слідували алкогольні напої (понад 2000 тонн), крупи, зернові та похідні продукти, кава, чай і приправи.

Увагу до молочних продуктів привернула влада Болгарії, Італії, Франції, Греції, Португалії і Швейцарії. В результаті було вилучено 320 тонн контрабандних або неякісних молочних продуктів. Національні органи країн вилучили зіпсоване молоко і сир, що становили загрозу для здоров’я споживачів. Крім того, було вилучено 210 тонн сиру, що не відповідав умовам маркування захищених географічних найменувань.

У Болгарії під час розслідування діяльності незареєстрованого складу виявлено сім зразків сиру з позитивним результатом перевірки на вміст крохмалю і кишкової палички. Влада вилучили 3,6 тонни небезпечних молочних продуктів, які повинні були переробити в плавлений сир.

Юрген Сток, генеральний секретар Інтерполу, сказав: «У той час як країни всього світу продовжують докладати свої зусилля до стримування COVID-19, кримінальні мережі, що поширюють ці потенційно небезпечні продукти, демонструють тільки свою рішучість отримати прибуток. Масштаби і різноманітність продуктів харчування і напоїв, вилучених під час цієї операції, є нагадуванням населенню про необхідність бути пильними щодо того, що вони купують, а також нагадують про необхідність дій з боку правоохоронних органів ».

ІНФАГРО за матеріалом dairyreporter.com, Jim Cornall
Фото Europol

Останні новини: