Кожен третій український покупець купує сир європейського виробництва

За рік український ринок сиру помітно змінився.  Уже навіть в магазинах глухих сіл польський сир не дивина.  І це не дивно, адже щомісячний імпорт сиру вже перевищив позначку в 3 тис. т. –  ІНФАГРО

Якщо врахувати, що за місяць в країні продається близько 8 тис. т різних сирів (без урахування плавлених, сирів кисломолочних, сирних продуктів), то частка імпорту в українському споживанні вже перевищила позначку в 35%.  Тобто кожен третій покупець купує європейський сир.

Попередні розрахунки Інфагро показують, що в Україні в першому півріччі було продано близько 46 тис. т різних сичужних сирів (твердих, напівтвердих, м’яких, розсільних, блакитних …).  До цього числа входить і імпорт, який склав 16,5 тис. т (36% всіх продажів), що в 2,9 рази більше, ніж у відповідний період 2019 року.

З наведених цифр можна сміливо робити висновки, що в другому півріччі частка імпортних сирів ще більше зросте.  Можливо, вже наступного року кожен другий кілограм сиру в українських магазинах буде імпортним.

Сировари ще пам’ятають часи, коли з України щомісяця вивозили по 5-6 тис. т сиру.  Зараз же його експорт просто нікчемний.  За перше півріччя з України вивезли лише 1,8 тис. т товару.  Навіть експорт сирних продуктів, який був досить активним зовсім недавно, досить значно скоротився.

Зростаючий імпорт сиру, схоже, не заважає вітчизняним сироварів тримати високими ціни на свою продукцію.  Звичайні «кормові» сири оптом вони навіть в акції не хотять віддавати дешевше 150 грн/кг.  При цьому відомо, що собівартість імпорту польської або німецької Гауди на сьогоднішній день складає не більше 110 грн/кг, хороший німецький Емменталь обійдеться імпортеру в 170 грн/кг. Українські ж експортери до сих пір намагаються продавати «російський» сир на зовнішні ринки майже за ціною німецького Емменталя – близько 4500 USD/т.  Стає зрозуміло, чому експорт такий незначний.

Слід зазначити, що найближчим часом тренди у зовнішній торгівлі сирами мінятися не будуть, хіба що станеться диво і українські чиновники якимось чином зможуть обмежити імпорт даного товару.

ІНФАГРО

Останні новини: