Виробництво молока в господарствах населення знижується, а в сільгосппідприємствах почало зростати

Офіційна статистика виробництва молока продовжила фіксувати позитивну динаміку по сільгосппідприємствах, незважаючи на помітне скорочення поголів’я. – ІНФАГРО

За два місяці обсяги виробництво в цій категорії зросло на 1% до аналогічного періоду минулого року при зниженні поголів’я на 7%.  Відповідно, зростає і пропозиція молока на переробку, про що свідчать непогані обсяги випуску молочної продукції в січні, і обсяги експорту за два останніх місяці.

Якщо говорити про цифри загального виробництва, то тут, звичайно, відбувається зниження через спад виробництва в категорії населення.  Держстат за результатами двох місяців показує зменшення надоїв по Україні на 2,4%, а окремо по населенню -4,6%.

Якщо говорити про перспективи найближчих тижнів, то вже в третій декаді місяця ми напевно побачимо істотне зниження попиту: після стрибка активізації, продажі рітейлу впадуть (ХоРеКа вже повинна демонструвати спад), а здешевлення гривні, схоже, не зможе перекрити негативний ефект від зниження світових котирувань  за біржовими молочним товарами.  І це без урахування ймовірних сценаріїв щодо обмеження торговельних потоків як поза, так і всередині країни.

Схожі тенденції, ймовірно, будуть актуальні і для всього другого кварталу.  Далі загадувати немає сенсу, тому найбільш свіжий прогноз говорить про швидке зниження закупівельних цін сирого молока.

ІНФАГРО

Останні новини: