Закупівельні ціни на молоко залишаться високими

Основною проблемою молочної галузі України найближчим часом буде загострення сировинного дефіциту, що приводить до скорочення виробництва молокопродуктів. – ІНФАГРО

Також, незважаючи на прогнозовані високі світові ціни на молочні товари, продовжить скорочуватися молочний експорт. Тема збільшення імпорту молокопродуктів теж буде дуже актуальною.

Але проблеми стосуються в основному тільки переробників і експортерів молокопродуктів, виробники сировини можуть скаржитися хіба що тільки на невизначеність з ринком землі, тому що таких прибутків в молочному тваринництві як зараз, у більшості аграріїв раніше ніколи не було.

Провідні в молочному секторі сільгосппідприємства операційну рентабельність виробництва молока в 50% уже вважають нормою.

Зокрема, за даними розрахунків економістів ФАО, умовна прибутковість виробництва молока (УМІ) в минулому році була на 27% вище, ніж в 2018, і в цілому УМІ виявився рекордно високим за весь час спостереження (8 років).

Але необхідно відзначити, що це явище тимчасове. Імпортна молочна продукція поступово витіснить з ринку цілий ряд неконкурентних вітчизняних виробників молокопродуктів і в перспективі нарощувати виробництво молока в Україні не буде особливого резону. У той же час аграрії виношують ідею значного збільшення виробництва молока. В Асоціації виробників молока заявили, що якщо в країні запустити нормальну програму розвитку молочного тваринництва з відповідною державною підтримкою, то за п’ять років сільгосппідприємства в змозі збільшити виробництво молока з нинішніх 2,7 млн. т до 5 млн. т.

У четвертому кварталі минулого року українські фермери в середньому на виробництві молока мали операційну маржу на рівні 30%, а високопродуктивні господарства 50%. Не дивно, що падіння виробництва в категорії в кінці року сповільнилося, а більшість власників успішних ферм планують нарощувати бізнес. Подібна маржа повинна також залучати додаткові зовнішні інвестиції в галузь, адже закупівельні ціни на сировину в найближчі роки залишаться високими.

ІНФАГРО

Останні новини: