МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик молочних ринків Інфагро: Три тренди світового молочного ринку, які були актуальні в 2019 році

Рік у молочній галузі, як і завжди, видався  насиченим. Складно структурувати події на ті, що сприяли зростанню, і на ті, які знижували попит, але давайте спробуємо. Перераховую їх у порядку впливу, на мою думку.

Торгові війни

По-перше, торговельні конфлікти, які активно заявили про себе в світі в минулому році, продовжили впливати на перерозподіл торговельних молочних потоків і в 2019 році.

Що запам’яталося? Продовження торгової війни між Дональдом Трампом і Китаєм, яку американський президент намагається «ось-ось» вирішити вже півтора року. Не менш затягнута історія триває і з Brexit, який ускладнить харчову безпеку Великобританії і може створити проблеми ірландцям (як для Республіки Ірландія, так і для Північної Ірландії, що входить в Сполучене Королівство). Більш свіжий конфлікт “Boeing – Airbus” відіб’ється на зупинці експорту, в тому числі окремих молочних товарів з ЄС в США. Ну і в цілому, криза СОТ, спровокована перерахованими торговими війнами і, зокрема, політикою пана Трампа, також вплинула на ринок.

При цьому не можна сказати, що в 2019 році в світі спостерігалися одні тільки обмеження. Чимало угод про вільну торгівлю було підписано. Найбільш запам’яталися договори ЄС-Японія і ЄС-МЕРКОСУР. Також не забуваємо, що Росія в кінці року зняла практично всі обмеження для імпорту з Білорусі.

Зміна балансу вартості білків і жирів

На другому місці за значимістю для року, що минає, я б поставив зміну балансу вартості молочних білків і жирів (зокрема, масла вершкового). Після затяжного цінового дна світові ціни на сухе знежирене молоко в 2019 показували стабільне зростання і в кінці року досягли максимальних значень за останні 5 років. Збіг це, чи один з факторів, але ціни на білок почали збільшуватися після того, як Єврокомісія позбулася інтервенційних запасів СЗМ, які накопичувалися якраз з 2015 року.

В цей же час масло, після двох років активного попиту і високих цін, навпаки, почало поступово дешевшати. З чим це пов’язано? Більшою мірою з тим, то пекарі та кондитери за ці роки вирішили перейти з вершкового масла на більш дешеві рослинні жири, тим самим значною мірою скоротивши глобальний попит на товар. Як відзначають аналітики Рабобанк, попит на світовому ринку переключається на користь білка, тому переробникам в 2020 році потрібно правильно оцінити свій продуктовий мікс, щоб заробляти на цих змінах. В цілому, даний фактор однозначно спричинить високу цінову волатильність.

Антимолочні настрої

Не так очевидно, як в СНД, але світовий молочний ринок, особливо США та ЄС, останніми роками стикається з проблемою «антимолочних настроїв» в суспільстві. Протести екологів, боротьба з викидами вуглекислого газу (в т.ч. метану у корів), економія ресурсів (земля і посіви під корм), відмова від тваринної їжі, в т.ч. молочних продуктів (пов’язані як з «турботою» про здоров’я, так і з рухом за захист тварин). Не забуваємо також про підвищену увагу до непереносимості лактози. Всі ці тренди вже популярні у мілленіалів і особливо у покоління Z (нинішні тінейджери і студенти, тобто завтрашні активні покупці).

У 2019 з перерахованими викликами почали стикатися і оператори в СНД. Виробники стали привертати активну увагу ЗМІ, на ринку з’явилися рослинні альтернативи молока, продажі традиційної лінійки продуктів знизилися. Ці проблеми вже не “розсмокчуться”, і галузі доведеться трансформуватися. В іншому випадку, виробники ризикують втратити полицю вже в найближчі роки.

Незважаючи на проблеми і обмеження, населення світу збільшується, зростає попит на продукти харчування. Обсяги торгівлі молочними товарами в 2019 році також демонстрував приріст.

Вивчення споживача, точкові інвестиції в інноваційні продукти і упаковку, оцінка ризиків, підтримка держави, розрахунок вартості балансу жирів і білків, правильна маркетингова стратегія – ось ті моменти, на які потрібно звертати увагу при роботі над трансформацією або запуском нового проекту, будь то біржовий молочний товар або кінцевий продукт для полиці. Можна починати цим займатися вже в 2020 році.

milknews.ru

Останні новини: