Мінсільгосп РФ планує підтримувати молочну галузь до виходу на самозабезпеченість

Обсяг держпідтримки молочної галузі РФ не буде скорочений до тих пір, поки вона не вийде на самозабезпеченість.

Про це повідомила заступник міністра сільського господарства Росії Олена Фастова в ході VI Міжнародного агропромислового молочного форуму.

«У держпрограмі є одне з важливих напрямків – досягнення порогу самозабезпеченості, так звана продовольча безпека.  По молоку ми її поки що не виконуємо.  На сьогоднішній день у нас 84,9% власного виробництва молока, а наш поріг, до якого ми прагнемо, – це 90%.  Відповідно, поки ми не досягнемо цього порога, державна підтримка в цьому напрямку не буде зменшуватися », – сказала вона.

Згідно з національної доповіді про результати реалізації в 2018 держпрограми розвитку АПК самозабезпеченість Росії по молоку склала 84,2%.

За словами Фастова, в 2018 приріст виробництва молока склав 1,5%, а за дев’ять місяців 2019 року цей показник збільшився на 1,7%.  «І ми бачимо, що ми за підсумками 2019 р вийдемо на загальне виробництво молока вже 31,1 млн т», – сказала вона.  Заступник міністра додала, що основний приріст забезпечують сільгосппідприємства, які ростуть щорічно більш ніж на 4%, при цьому спостерігається зниження виробництва в особистих підсобних господарствах.

Фастова зазначила, що основним інструментом підтримки молочної галузі, який діє з 2017 р, залишається пільгове кредитування.  «Для молока у нас є преференції.  Якщо у нас середній інвестиційний проект для інших галузей становить до 8 років, то для молока у нас до 15 років інвестиційні кредити на будівництво молочних ферм», – нагадала вона.  При цьому переробники молока також можуть отримати кредит на 15 років.  За словами заступника міністра, в 2020 р на цей вид підтримки виділено 89 млрд руб., що вище, ніж в цьому році практично на 30%.

Говорячи про короткострокові пільгові кредити, вона зазначила, що найближчим часом буде підписано наказ про можливості збільшення їх суми з 400 до 600 млн руб.  на одну організацію. Фастова також повідомила, що в 2018 механізмом субсидування інвестиційних витрат скористалися організатори 131 інвестпроекту на загальну суму 5,9 млрд руб., В 2019 р таких проектів було 107 на загальну суму 5,2 млрд руб.  Крім того, з 2019 року з’явився новий вид підтримки – до 30% відшкодування капітальних витрат на будівництво заводів по заміннику грудного молока.  Цей вид підтримки також збережеться в 2020-2022 рр., запевнила заступник голови Мінсільгоспу.

dairynews.ru

Останні новини: