У Білорусі за підсумками року планується отримати понад 7,2 млн т молока

У Білорусі за підсумками року планується отримати понад 7,2 млн т молока. Про це розповів заступник міністра сільського господарства і продовольства Ігор Брило.

“Виробництво молока – одна з найефективніших галузей тваринництва. Рентабельність його продажу в минулому році – 18,7%, за перше півріччя цього – 19,3%. Ростуть і обсяги: за вісім місяців це 100,1% до минулого року при надої від корови 3403 кг. З надбавкою працювали господарства і у вересні. Досягнутий рівень виробництва дозволяє забезпечити виконання поставленого на цей рік завдання – отримати понад 7270 тис. т молока, або 103,3% до попереднього року при надої від корови не менше 5180 кг” , – сказав Ігор Бриль.

Більше половини молочного стада в Білорусі утримується на 1671 молочно-товарній фермі. “На всіх використовуються сучасні технології, діють доїльні зали, роботизовані установки. Там отримують понад 65% молока. Середній удій від корови за січень-червень на них на 232 кг більший, ніж по республіці”, – зазначив заступник міністра.

Оновлення виробничих потужностей, вдосконалення технологічної дисципліни дозволили поліпшити і якісні характеристики. “Якщо в 2010 році реалізовано молока сорту екстра 13,3%, то в 2015-му – 38%, за минулий рік – 47,6%, а за перше півріччя цього року – 50,7%. На молочних комплексах промислового типу цей показник перевищив 65%. Вкладені в них гроші вже не один рік дають реальну віддачу “, – підкреслив Ігор Бриль.

belta.by

Останні новини: