Європейська молочна асоціація занепокоєна можливими наслідками Brexit для молочної галузі

З огляду на те, що у найближчі 10 днів Brexit навряд чи відбудеться, Європейська молочна асоціація (EDA) висловила свої міркування стосовно наслідків цього для молочної промисловості ЄС.

Поки уряд Великобританії веде боротьбу за вибір між можливими сценаріями Brexit – виходом з ЄС без угоди, відтермінуванням виходу на кілька місяців або рік, або навіть проведенням ще одного референдуму і залишенням в ЄС, EDA вважає, що для молочної промисловості країн ЄС найкращим був би м’який сценарій Brexit.

У 28 країнах ЄС знаходиться 700 тисяч молочних ферм, 12 тисяч виробничих площадок переробки молока, в галузі працює 300 тисяч людей.

Минулого тижня уряд Великобританії випустив рекомендації для потенційно можливих тарифів, де на деяку продукцію тарифи не вводяться, але вводиться тариф на європейські сири. Наприклад, чеддер очікує подорожчання на £20 (USD26,54) на 100 кг.

Голова EDA Мішель Налє у листі до президента Ради ЄС Дональда Туска та представників європейських країн у Раді ЄС напередодні зборів Ради, що відбудуться в Брюсселі, написав: “Цей тиждень буде визначальним для долі Brexit, і разом із цим, для молочної промисловості ЄС і Великобританії. Молочна промисловість ЄС інтегрована через кордони між країнами. Це особливо стосується острову Ірландія, але також і країн Євросоюзу.”

Налє стверджує, що Brexit може спричинити молочну кризу нового масштабу. Він говорить: “З самого початку обговорення, ми розробляли концепцію майбутніх зв’язків молочної промисловості ЄС і Великобританії, передбачаючи добре регульовану і керовану процедуру Brexit”.

Мішель Налє вважає, що вихід Великобританії з ЄС повинен передбачати таку угоду, яка збереже торгові зв’язки, які склалися в молочній промисловості. Жорсткий Brexit стане катастрофою для фермерів та споживачів по обидві сторони Ла Маншу. Він також вважає, що Рада ЄС повинна піти назустріч бажанню Великобританії відтермінувати вихід з ЄС, тому що це дасть можливість краще відрегулювати фінальні рішення і зробити Brexit м’якшим для молочної галузі.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: