У 2018 році виробництво молока в Білорусі зросло зовсім незначно

Національний статистичний комітет Республіки Білорусь вже підготував деякі оперативні цифри за підсумками 2018 року. Виробництво молока в сільгоспорганізаціях, згідно з офіційними даними, склало 7,0 млн. тонн, що на 0,7% вище 2017 року.ІНФАГРО

Виходячи з цих цифр, виробництво в усіх категоріях збільшиться всього на 0,3-0,4%. При цьому білоруські фахівці заявляють, що динаміка, можливо, взагалі може піти в мінус після того, як дані перевірить держконтроль. Така практика існує останні роки.

Як видно, показники приросту зовсім незначні. Можна сказати, що обсяг виробництва молока відповідає цифрі попереднього року. Чому склалася така ситуація, адже в планах уряду РБ був подальший приріст?

Можна назвати дві причини. Перша пов’язана з низькою вартістю сировини внаслідок невисоких світових і російських цін на біржові молочні товари, а також обмежень Россільгоспнагляду. Друга – погані погодні умови в літній період, що вплинуло на зниження надоїв не тільки в Білорусі, але і по всій Європі.

Зростаючий світовий ринок в даний момент повинен безсумнівно радувати білорусів, адже навіть незважаючи на обмеження, цінові перспективи в Росії поки незрозумілі. Так, на відміну від світових тенденцій, вартість сухого молока і масла в січні в РФ знижується, що видно за результатами торгів БУТБ як для внутрішнього ринку, так і для продажу в РФ.

У 2019 Білорусь може розглядати вихід на треті ринки не як на вимушений захід, як це було в минулому році, а як на реально вигідну перспективу.

ІНФАГРО

Останні новини: