ОЛЬГА КОЗАК, представник IFCN в Україні, провідний науковий співробітник ННЦ “Інститут аграрної економіки”: До 2030 року виробництво молока в Україні скорочуватиметься

Нині у світі виробляється 876 млн тонн молока. Молочна галузь обслуговує понад 7 млрд споживачів та є засобом для існування для 1 млрд людей, задіяних у молочному ланцюжку.

Світовий прогноз щодо розвитку молочної галузі було оприлюднено Міжнародною мережею порівняння молочних ферм IFCN в ході 19 Міжнародної молочної конференції, яка відбувалася з 9-13 червня 2018 року в м. Корк, Ірландія.

Світ потребує все більше молока. Це обумовлено не тільки зростанням кількості населення, а й підвищенням рівня споживання молока та молочних продуктів завдяки зростанню добробуту та інвестицій у розвиток молочної галузі та продуктів. Виробництво молока у 2030 році становитиме 1168 млн тонн. Попит на молоко покриватиметься більшим його виробництвом.

Дані Міжнародної мережі порівняння молочних ферм IFCN

Структурні зміни в молочній галузі будуть продовжуватися, а ферми інтенсифікуватимуть свої виробничі системи. В розрізі регіонів, найбільшого приросту виробництва слід очікувати в Південній Азії – на 64%, Африці – на 36%, Латинській Америці – на 33%. Найменшим приріст буде в Західній Європі – на 14%.

Щодо чисельності молочних ферм, то протягом наступних 13 років вона зменшиться до 104 млн, або на 15,6%. Середньосвітова молочна ферма досягне розміру – 4 корови, або зросте на 29% від теперішнього розміру. Найвищими темпами концентрація виробництва зростатиме в Північній Америці – на 82% та Азії – 65%, найнижчими – в Африці (6%).

Переважна більшість країн нарощуватиме виробництва молока, світове виробництво молока і попит зростуть на 35%, проте Україна відноситься до тих небагатьох країн, де виробництво молока скорочуватиметься:

Дані Міжнародної мережі порівняння молочних ферм IFCN

Для молочних економістів нашої країни зменшення виробництва молока в довгостроковій перспективі є очевидним. Основними причинами цього є спад виробництва в господарствах населення та низькі темпи приросту у великотоварних підприємствах, хоча рівень концентрації та спеціалізації їх постійно зростає.

Так, ферми з поголів’ям 500 корів і більше утримують 43,5% від загальної чисельності поголів’я у сільськогосподарських підприємствах та виробляють 65% молока. За період  з 2010 р. ця група господарств наростила виробництво молока на 53%. Економічна ефективність молочного скотарства в них стабільно висока. Втім обсяги виробництва молока становлять лише 15,2% від внутрішньої потреби.

Не дивлячись на  прогноз скорочення виробництва молока в Україні, дефіциту його не буде. Дасться взнаки зменшення чисельності населення та скорочення рівня споживання молока та молочних продуктів протягом кризового періоду останніх трьох років.

Останні новини: