Nielsen: індекс споживчої довіри в Україні за IV квартал 2017 року виріс до показника 61

Четвертий квартал 2017 року завершився позитивної динамікою для ринку FMCG в Україні, зафіксувавши зростання продажів в натуральному вираженні і відносну стабільність цін.

Поліпшення індексу споживчої довіри, який виріс до показника 61, став результатом купівельної активності (значення індексу нижче 100 пунктів свідчить про переважання в країні споживачів, негативно налаштованих по відношенню до власного майбутнього, а значить, менш готових витрачати гроші).

Скасування державного регулювання цін на соціальні продукти, куди частково потрапляли деякі молочні категорії, привели до того, що ціни зросли на ряд категорій. Раніше виробники не могли піднімати ціни без збільшення упаковки. Категорія в цілому показала високу інфляцію зокрема в молоці, кефірі та сметані. Аналіз категорії дитячого харчування показав, що розширення представленості ключових виробників дитячого харчування в Україні, а також поява нових гравців на ринку, привело до позитивної динаміки категорії в цілому.

Серед каналів сучасна торгівля – гіпер, супер і мінімаркети і парфумерні магазини – продовжує рости за рахунок того, що основні гравці ринку товарів повсякденного попиту впроваджують інноваційні маркетингові інструменти. Таким чином, традиційна торгівля – кіоски, павільйони, продуктові магазини, відкриті ринки, яка все ще займає 30% ринку, поступово втрачає свою важливість.

В умовах ринку, що відновлюється, але все ще є нестабільним, брендам варто слухати споживача і розумно реагувати на зміни в поведінці. В еру діджіталізаціі і персоналізації, коли споживач має доступ до величезної кількості інформації і його купівельний шлях не однозначний, компаніям крім базових тактик – асортименту і просування – необхідно використовувати діджитал інструменти, які б гармонійно влилися в основну маркетингову стратегію бренду.

 

mresearcher.com

Останні новини: