МАКСИМ ФАСТЄЄВ, провідний аналітик Інфагро: Закупівельні ціни на молоко в Україні, Білорусі, Литві, Польщі та Росії

Перш за все – про джерела даних по цінах та особливоті перерахунку: ціни по Україні, Білорусі та Росії – дані по великих сільгосппідприємствах; Польща, Литва – загальна ціна згідно даних Євростату. Всі тренди в перерахунку на європейські показники жиру та білку без ПДВ. Закупівельні ціни на молоко в Європі (Польща, Литва) прогнозовано знижувалися, активніше це відбувалося в Литві. У гривневому вираженні, через зміни курсу валют, європейські ціни, навпаки, зросли. Цікава ситуація в Росії, де середній рівень закупівельної ціни знижується вже третій місяць поспіль, і в євро він вже нижче ціни серпня 2017, тобто мінімального значення минулого року.

Привертає увагу також той факт, що ціна молока в Росії за результатами лютого цього року, напевно, виявиться нижче, ніж у Польщі. І це парадокс. Ця ситуація відображається і на ринку біржових товарів, де деякі російські продукти, наприклад, масло, СНМ та сироватка, в ціновому вираженні вже можуть конкурувати на зовнішніх ринках.

Ситуація з закупівельною ціною на молоко у перерахунку на однакові показники жиру та білку, а також одну валюту, в Білорусі і в Україні (ціни ферм) – схожа.

Необхідно також звернути увагу на те, що з урахуванням падіння ціни сирого молока в Росії (динаміка напевно продовжиться), білоруська молочка втрачає зазор, який використовувався для демпінгу на ринку РФ. Не виключено, що тренди можуть зійтися в період «великого молока».

Останні новини: