Україна: масло буде і далі повільно дорожчати

Ціни на вершкове масло в Україні продовжують зростати під впливом трендів світового ринку і досить великого експорту. – ІНФАГРО

Дорожчає товар як при реалізації на внутрішній ринок, так і на експорт. Селянське масло на внутрішньому ринку останнім часом продається по 120-125 тис. грн/т, а на експорт по 3900-4200 USD/т. За високожирне масло 82% імпортери платять 4800-5200 USD/т. По верхній межі цінового коридору воно продається в ЄС, куди продати його можуть поки що тільки кілька підприємств. На внутрішньому ринку такий товар майже не пропонується, теоретично його вартість складає близько 140 тис. грн/т.

Ціни на вершкове масло і далі будуть рости, але повільно. До різкого подорожчання вже не готові ні українські покупці, ні імпортери.

У поточному році обсяг експорту масла буде рекордно високим за останні десять років і однозначно перевищить позначку в 20 тис. т. Таке зростання виглядає досить дивним, тому що випуск товару виріс в порівнянні з минулим роком лише на пару тисяч тонн. Це свідчить про те, що українцям такий дорогий продукт явно не по кишені.

У серпні експорт вершкового масла склав 3,2 тис. т. Географія поставок дуже широка, але переважають відвантаження в далеке зарубіжжя. У вересні експорт вершкового масла ще буде значним, а починаючи з жовтня обсяги зовнішніх продажів помітно скоротяться.

ІНФАГРО

Останні новини: