Останні інтервенції СЗМ в Європі насправді не змогли позбавити ринки протеїну надлишкових запасів. Всі знають, що продукт пішов у запас не для того, щоб потім поступити на ринок весь і зразу. Але ті запаси, що було створено раніше, і ті, що надходять туди зараз, одного дня з’являться на ринку.
Коли вони там з’являться, на ринку повинен бути сталий баланс попиту і пропозиції. Так, як все виглядає сьогодні, найближчим часом цього не трапиться, у всякому газі, в Європі. Якби не рекордно високі ціни на масло і відносно непоганий експорт, молочний ринок ЄС і досі перебував би у стані повного хаосу.
Беручи до уваги той факт, що за вийнятком Канади, молочна і сироварна галузі будь-якої країни на цій планеті тісно пов’язані зі світовим ринком, факторів, які потрібно враховувати, стає навіть більше. У США виробництво молока цього року сягне 98,6 млн т (217,3 млрд фунтів) [USDA]. Запаси сиру вже зараз становлять 590 тис т (1,3 млрд фунтів), а сухого нежирного молока 118 тис т (260 млн фунтів). Але, на відміну від ЄС, у США споживчий попит на йогурт, масло і сир суттєво зростає. А американські молочна та сироварна галузі зараз експортують 15% молока, що надходить у переробку. Цього року можна очікувати, що США експортують більше 0,45 Мт (1 млрд фунтів) нежирного сухого молока і понад 0,23 Мт ( 0,5 млрд фунтів) сиру.
Загалом, остання криза молочного ринку скінчилася, у всякому разі, так вважає IFCN. Однак, галузь не може розслабитися, оскілько у гру вступають управління ризиками і заходи, що готують галузь до наступного ринкового циклу.