Мінекономрозвитку РФ негативно оцінило проект поправок в Техрегламент на молоко

image

Мінекономрозвитку дало негативний висновок на проект поправок до Технічного регламенту «Про безпеку молока і молочної продукції». У тексті відомство вказало, що проект документа може спричинити надлишкові заборони і обмеження для підприємців.

На федеральному порталі regulation.gov з’явився висновок Мінекономрозвитку про оцінку регулюючого впливу проекту Рішення Ради Євразійської економічної комісії «Про внесення змін до технічного регламенту Митного союзу ТР ТЗ 033/2013». У документі говориться, що зауваження до документу надали РСПП, Союзмолоко, Асоціація виробників і споживачів масложирової продукції, а також компанія PepsiCo.

За підсумками обговорення Мінекономрозвитку визначило регулюючий вплив документа на підприємців, які працюють в сфері дії техрегламенту, як надмірний. Положення проекту вводять надлишкові обов’язки, заборони і обмеження для фізичних і юридичних осіб, а також сприяють виникненню необгрунтованих витрат, йдеться у висновку міністерства.

Мінекономрозвитку вказало на чотири основних зауваження до тексту проекту:

Ризик нетривалого перехідного періоду
На думку відомства, термін, який необхідний для адаптації підприємств до пропонованих регламентом змін, повинен становити не менше 3 років. Зараз проект акту передбачає перехід на нові вимоги вже через 180 днів після публікації.

Нове маркування не вирішить проблем галузі, але створить нові ризики для виробників
Маркування «молокосодержащие продукти з замінником молочного жиру» буде негативно сприйматися споживачами. Це призведе до зниження попиту на таку продукцію, при тому, що окремі виробники продовжуватимуть приховувати інформацію про фактичне складі продукту. При цьому, на даний момент виробник вже має вказувати на упаковці інформацію про вміст рослинних олій при найменуванні продукту. Нове маркування, по суті, буде дублювати вже наявну інформацію на упаковці, з одного боку, а з іншого – не буде вирішувати питання обігу фальсифікату на ринку, говориться в документі.

Неоднозначне тлумачення
Відомство звернуло увагу розробників, що в тексті документу можна зустріти ряд протиріч. Так, один з пунктів акту містить вимоги до розміру шрифту при найменуванні молокосодержащие продукції – не менше 10 кеглів. Інший пункт вказує на те, що розмір шрифту повинен становити 13 кеглів і вище.

Увага до кількісних показників
Мінекономрозвитку попросило розробників уважно поставитися до представлених експертами зауважень до кількісних показників молоковмісних продуктів. Нагадаємо, що картка “Про внесення змін №2 до технічного регламенту Митного союзу” Про безпечність молока і молочної продукції “(ТР ТЗ 033/2013)” була опублікована на Федеральному порталі проектів нормативних правових актів 7 березня.

milknews.ru

 

Останні новини: